Foto:

Riksdagens budgetbehandling är i gång

Riksdagen har nyligen inlett behandlingen av förslaget till nästa års statsbudget. Den positiva nyheten var att ekonomin börjat återhämta sig och förväntas växa nästa år. Det är viktigt. Finland har inte haft tillväxt på 15 år, men det är det som behövs för att trygga hållbarheten i statsfinanserna så att man inte behöver skära eller höja skatterna ytterligare.

I budgetförslaget finns både nedskärningar och skattehöjningar. De är varken enkla eller roliga att göra, och kommer drabba alla. De är nödvändiga för att Finland inte ska tappa kontrollen över statsfinanserna. Finland har ökat statsskulden varje år de senaste 16 åren och om inte några åtgärder vidtas skulle EU-kommissionen sätta Finland på övervakningslistan. Vi behöver klara av att göra åtgärderna själva, trots att det är svårt.

Fast nedskärningarna drabbar alla, och alla kommer känna av höjningen av exempelvis momsen, är det viktigt att påpeka att skatten på arbete inte höjs. Det har varit ett aktivt val för att säkerställa att arbete alltid ska löna sig. Därför är också morötterna för exempelvis lite äldre arbetstagare (skatteavdraget för de som är 65+) positivt för sysselsättningen. En högre sysselsättning ger högre skatteintäkter utan att behöva höja skatteprocenten.

I statsbudgeten ingår också avräkningen till självstyrelsen, som Ålandsdelegationen fastställer. Även om det nya ekonomiska systemet gör att Åland behåller exempelvis alla förvärvsinkomster som genereras på Åland får Åland tillbaka alla indirekta skatter via avräkning. Bara momshöjningen kommer ge Åland knappt fem miljoner euro extra, även om alla ålänningar så klart också kommer betala högre moms.

De största anpassningarna görs på utgiftssidan där nästan inget område klarar sig från nedskärningar. Tack vare självstyrelsen klarar sig flera områden på Åland helt, och Åland drabbas över lag lindrigare, men också Åland kommer känna av nedskärningarna då vissa bidrag sänks och exempelvis hushållsavdraget naggas i kanten.

Statsförvaltningen drabbas också av nedskärningarna. Både ministerier och myndigheter har inlett samarbetsförhandlingar för att minska sin personal. Riksdagen kommer också minska sina kostnader.

Trots fokus på att balansera ekonomin finns också satsningar på bland annat forskning och innovation för att skapa tillväxt så att kakan växer. Förutsättningar för det finns i budgetförslaget och arbetsmarknadsreformerna.
Det gynnar också Åland. Då räntorna nu sjunker och förstärker många hushålls plånböcker samtidigt som tillväxten tar fart skulle en eller två större utländska investeringar snabbt kunna förbättra hela landets ekonomiska utsikter till det bättre. Arbetet fortsätter.

Mats Löfström
Riksdagsledamot

Hittat fel i texten? Skriv till oss