Foto:

Skärgården kontra sjukvården

Enligt ett debattinlägg i Ålandstidningen pläderar centerpolitikern Runar Karlsson för att finansiera sjukvården genom att överföra medel från skärgårdstrafiken. Att sätta två viktiga samhällsfunktioner mot varandra brukar inte anses vara ett politiskt förslag av den högre skolan. Att man kan diskuterar nivåerna beträffande kostnaderna är självfallet naturligt. Jag hör nog till dem som förespråkar ekonomisk hushållning och att resurserna måste beaktas inom samhällsekonomin.

Jag anser att beslutsfattarna måste driva en politik som leder till att vi har en funktionsduglig sjukvård och skärgårdstrafik. Skärgårdstrafiken har också skötts bristfälligt under ett antal år vilket gör att investeringsbehovet ökat.

Det är tämligen klart att Runar Karlsson tillhör dem som anser att skärgårdstrafiken slukar samhällsmedel som kastas bort. Han har också tidigare utmärkt genom att gå hårt ut mot skärgården och sprida negativism. Vi bör också komma ihåg att skärgårdstrafiken inte betjänar enbart de fast bosatta i skärgården utan bland annat fritidsmedborgarna som är en stor grupp som tenderar att växa.
Det är ett antal år sedan herr Karlsson sade att man kunde stänga av trafiken mellan skärgården och fastlandet under vintermånaderna vilket skulle inneburit att man stängt av samhällen. Det är så man kan diskutera i totalitära statsbildningar inte i demokratier.
Jag känner till vilken dialog man för beträffande skärgården på många håll på fasta Åland man fokuserar på att den kostar bara pengar. Det vet förstås Karlsson mer än väl. Därför är hans debattinlägg genomsyrat av populism som vi känner till så är det en politisk form som lätt sprider sig till kretsar som inte har förmåga att se till helheten.

Olof Öström

Hittat fel i texten? Skriv till oss