Foto:

Alla länder har en plikt att försvara sina medborgare

I sin insändare, den 15 juli, argumenterar Johanna Wickström att internationell rätt alltid ska gälla. Hon har rätt. Internationell rätt ger alla länder rätt att försvara sig mot angrepp. Det gäller även Israel. Alla länder har dessutom en plikt att försvara sina medborgare om de blir mördade eller kidnappade, och det gäller även Israel. Minst 50 israeler (Wall Street Journal, 20.6.2024) plågas just nu av Hamas i någon mörk bunker någonstans, och de måste räddas.

Att strida i Gaza är dock otroligt svårt. Hamas har haft 17 år på sig att bygga ett nätverk av bunkrar och tunnlar. De har medvetet byggt sina baser och vapenförråd vid skolor, sjukhus och moskéer. Man ska dock komma ihåg att enligt internationell humanitär rätt förlorar en byggnad, inklusive religiösa platser, sitt skydd om den används för militära ändamål. Hamas har valt denna strategi för att man vet att Israel inte vill döda civila. Med humanitära korridorer (Times of Israel, 8.11.2023) och med varningar via miljontals sms, telefonsamtal och flygblad så har Israel försökt hjälpa folk att hålla sig undan bomberna (Newsweek, 31.1.2024). Att Hamas i vissa fall dessutom har skjutit civila palestinier som försökt fly, gör inte situationen bättre (26.10.2023). För att hitta ett historiskt exempel på något liknande, får man gå tillbaka till slaget om Manila där japanerna byggde sina bunkrar mitt i staden och använde civila filippinier som mänskliga sköldar.

Wickströms påstående att Israel försöker svälta ut palestinierna är helt enkelt inte sant. Det pågår ingen ”total blockad”. I början av kriget släppte man in omkring 100 lastbilar per dag med mat och andra förnödenheter till Gaza. Totalt har man enligt samordningsmyndigheten COGAT (17.7.2024) släppt in 40.798 lastbilar, det vill säga i genomsnitt cirka 150 per dag under hela kriget.

”Vi slåss mot mänskliga djur” sade försvarsminister Gallant den 9 oktober, men han syftade inte på palestinierna utan på Hamas. Man får ha överseende med den hårda formuleringen, då blodet av de slaktade och brända barnfamiljerna i kibbutz Be’eri, två dagar tidigare, knappt hade torkat. I alla krig sker det förstås allvarliga brott och misstag, men det råder ingen tvekan om att Israel har både den moraliska och lagliga rätten på sin sida.

Johannes

Hittat fel i texten? Skriv till oss