Åsikterna går heta i fråga om den olycksdrabbade korsningen i Godby och man ger den ena lösningen efter den andra för att åtgärda problemet. Personer litet till åren och med bra minne minns debatten inför ombyggnaden av ”rökerikorsningen” och jag finner många gemensamma drag i denna debatt.
Denna korsning var den dåtida mest olycksdrabbade korsningen på hela Åland vilkens roll Godbykorsningen har tagit i dag. Motstånd mot en rondell var då häftig, mest förstås ifrån de förare som ville i racerfart köra rätt fram från stan emot Godbyhållet.
Samma tendens ser vi nu ifrån de som vill hålla stadig fart i Godbydalen mot östra Åland. Jag har min åsikt klar. Här behövs en rondell, ingen tvekan om saken! Argument mot detta som att i dalen blir det halt på grund av extrem halka efter fuktigt väder håller inte. Då är ju behovet ännu större för låg hastighet. En grundregel är ju att anpassa utrustning och körhastighet efter förhållandena.
En andra möjlighet är att införa en stopplikt för de söderifrån kommande fordonen vid sväng emot Geta.
En annan typ av kommentar jag har sett är att efter ombyggnaden har det blivit för god sikt i omgivningen mot tidigare. En för mig helt märklig åsikt, det har även framkastats åsikter att smitfilen är för kort, även det en för mig helt märklig kommentar. Hinner man inte notera att en bil har avvikit på den?
På Åland noterar jag ideligen några helt skadliga beteenden i trafiken. Man håller för nära avstånd till framförvarande fordon. Förare godkänner inte att man håller lagstadgad hastighet i korsningsområden. Denne långsamma förare måste straffas med omkörning redan innan området passerats. I pressen läser man att den andra största orsaken till kollisioner är krockar på parkeringsplatser. Stämmer bra. Det sätts upp för hög hastighet på parkeringar vid våra butiker. Varför denna brådska just där? I de flesta fall kan bilar komma från tre olika håll och den som backar ut endast en halv meter från parkeringsfickan kan förorsaka en kollision. Större hänsyn bör tagas mot varandra!
Gammal bilist som aldrig krockat