Foto:

Bild

Demensbyn ger större personlig frihet för de äldre

Tisdagen den 24 september beslöt stadsfullmäktige att utvärdera tre alternativ för ett demenscenter i Mariehamn. Apalängen, Hälsans hus och Ytternäs ängar.

Demenscentret på Ytternäs ängar skulle byggas i form av en demensby. De övriga två förslagen har i media visat sig vara traditionella institutioner för äldreboende. Planlösningarna är ålderdomliga: tio små rum runt en korridor i två eller tre våningar med en liten gemensam matsal för varje avdelning.

De lösningar som presenterats liknar mest Trobergshemmets gamla del. De boende riskerar att snabbt bli stillasittande och anhöriga upplever det som jobbigt att komma på besök på grund av den trista miljön och brist på utrymmen för gemensam samvaro. Någon särskild planering med tanke på de demenssjukas behov är svår att upptäcka. Demenscentret planerades inte bara för boende utan också för dagverksamhet, allmän restaurang och förenings- samt utbildningsverksamhet. Av det syns inte några spår varken i Apalängen eller i Hälsans hus.

En demensby på Ytternäs ängar är något helt annat. Byn erbjuder de boende stor rörelsefrihet och möjlighet att vara socialt aktiva. Två funktioner som visat sig extremt viktiga för äldre inte minst demenssjuka. Rörligheten skapas genom arkitektoniska planlösningar. Alla bor på markplan och har egen dörr ut. Inomhus är planlösningen sådan att man kan röra sig utan att stöta mot stoppande väggar. Att bibehålla sin rörlighet är en viktig förutsättning för ett gott åldrande och minskar behovet av stora vårdinsatser.

Vid sidan av rörlighet har goda sociala relationer visat sig utomordentligt viktiga för de äldre. Demensbyn ska vara en öppen verksamhet med en matsal som anhöriga och vem som helst kan besöka. En simbassäng är guld värd och ett samlingsrum där man kan dansa, gympa och ha kalas ska inte sparas bort. Friska och aktiva äldre kräver mindre tunga vårdinsatser. Mår de äldre bra så mår också personal bra säger arkitekt Lillemor Husmark som är en pionjär bakom byggandet av demensbyar i Sverige.

Den utvärdering av de tre alternativ som stadsstyrelsen ska göra i samråd med äldreomsorgsnämnden är jag rädd att kommer att favorisera Apalängen och Hälsans hus genom variabler som kostnader, tidsfaktorn, synergieffekter med ÅHS och Trobergshemmet medan variabler som rör de demenssjukas särskilda behov av rörelse och sociala relationer förbigås likaså anhörigas rätt att aktivt umgås med den demenssjuka, miljöns skönhet och stillhet och möjligheterna att bygga ut verksamheterna.

Margit Holmberg är villig att avyttra sin intilliggande fastighet till staden. Hon vill se sina fina gamla hus bli en del av demensbyn. Tänk vilka möjligheter det innebär! Sammanlagt 30.000 kvadratmeter för att också de äldre ska kunna blomstra på ett bärkraftigt Åland. Att blomstra ska gälla alla åldrar, inte bara de friska och arbetsföra.

Barbro Sundback (S)

Hittat fel i texten? Skriv till oss