Foto:

Digitaliseringen kräver ett strukturerat arbete

Först av allt vill jag tacka Joakim Örblom för insändaren i Ålandstidningen den 3 oktober. Digitaliseringen bör diskuteras betydligt mer på Åland, både dess möjligheter och risker. Och insändarskribenten har helt rätt, cybersäkerheten och informationssäkerheten behöver hanteras och samordnas också på Åland. För även om EU:s system till många delar är uppbyggda för större samhällen är varje medborgares rätt till skydd av sina personuppgifter viktigt. Att förhindra läckage av exempelvis patientuppgifter är lika relevant oberoende om den berörda bor i Paris eller någonstans på Åland. Likaså kan cyberattacker och -störningar drabba ålänningar och åländska företag i lika hög utsträckning som på andra platser.

Örblom har också rätt i att insatserna behöver samordnas och att kunskaperna behöver stiga. Här har alla myndigheter ett ansvar för sig men landskapsregeringen har det övergripande ansvaret. I förslaget till den egna åländska lagen för cybersäkerhetsdirektivet (NIS2), i informationshanteringslagen och i kommande budget så kommer detta också att materialiseras.

Det är helt centralt att vi nu genom lag pekar på ansvaret som åligger hela myndighets-Åland, och gällande cybersäkerhetsdirektivet också vissa bolag. Lag är alltid starkare än strategier. Inkommande vecka anordnar landskapsregeringen ett informationstillfälle om just cybersäkerhetsdirektivet för intresserade. Vi är försenade i processen, likt både Finland och Sverige, men vi jobbar för att få lagförslaget till lagtinget så snart som möjligt.
Slutligen, på tal om Ålands litenhet, det går inte att bortse från att digitaliseringens vinster blir som störst för de medborgare som bor längst bort från den fysiska dagliga servicen. Därför är detta en viktig fråga för hela Åland. Liksom vi diskuterar hybridhot och andra risker måste vi klara av att se de möjligheter som finns och bygga innovationskraft inom myndighets-Åland. Jag tycker mig se en allt starkare sådan rörelse, det gläder mig stort.

Ingrid Zetterman (Lib)

Civilminister och ansvarig för lagstiftningen kring digitaliseringsfrågor

Hittat fel i texten? Skriv till oss