Foto:

Hur blir det med tänderna?

När planerna på att avskaffa sjukdomskostnadsavdraget blev offentligt var det många som ställde sig frågan: hur blir det med tänderna? Hur påverkar ett slopat avdrag ekonomin kanske främst för äldre som behöver lite mer avancerad tandvård?

På Åland ansvarar Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) för den offentliga tandvården. Det betyder dock inte att vi har allmän tandvård på Åland. De allra flesta får stå för sina tandvårdskostnader själva. FPA ersätter en mindre del av ålänningarnas kostnader för tandvård. Dock inte kostnader för till exempel implantat vilket kan handla om betydande kostnader för den enskilde.

I Sverige har alla som är anslutna till Försäkringskassan ett skydd mot höga tandvårdskostnader. Högkostnadsskyddet innebär att man bara behöver betala en del av kostnaden själv när det överstiger ett visst belopp.

I samband med att sjukdomskostnadsavdraget nu troligtvis slopas har landskapsregeringen lovat återkomma med olika åtgärder som ska kompensera de som annars riskerar hamna ekonomiskt i kläm. Till det bör höra att se över ålänningarnas möjlighet till tandvård. Ett utvecklat högkostnadsskydd kunde vara en väg framåt. Ingen ska behöva stå med orimliga tandläkarräkningar för mer avancerade ingrepp.

Tänderna och munnen är en självklar del av människans hälsa. En god munhälsa ska inte en vara en fråga om man har råd eller inte.

Synnöve Jordas (HI)

Alfons Röblom (HI)
Sune Manselin (HI)

Hittat fel i texten? Skriv till oss