Foto:

Kan jag rädda ett liv?

Återigen har en olycka skett i nya korsningen i Godby. De ansvariga för designen kliar sina huvuden men kommer inte på vad som är fel. För någonting är det, men vad? Faktum är att det sker mera olyckor i den nya än den gamla korsningen. Vad har då ändrat? De som ritat korsningen har nog ritat den som om den vore plan, alltså ligger på slät mark men det gör den inte, den ligger i en tydlig svacka och alla som närmar sig korsningen österifrån, från Sund, eller söderifrån, från Mariehamn, ser den aningen ovanifrån.

Jämför med hur det var förut, vilket lätt kan göras via kartor på internet och gatuvy, (street view), så kan man köra på den gamla vägen i datorn och sedan köra på den nya i verkliga livet, och ser då att det är stor skillnad.

Skillnaden är att det är mycket mera av allting nu jämfört med förut. Mera skyltar, mera målning och mera refuger och nya vägräcken.
Är det bra? Nej, det betyder att fordon som är i korsningen göms i allting som fungerar som kamouflage, målningen ser ju ut som målad föra att gömma någonting, en massa små svarta och vita rutor samt refuger, som man ser uppifrån och gör att bilar inte syns lika bra då de blir en del av allting annat. Detta är det primära felet.

Vad kan man då göra för att minska risken att någon dör i en olycka? Det är främst allt som finns på den nya filen som hamnar bakom bilar som kör från Sund till staden som gömmer bilarna i den splittrade bakgrunden, som vägräcken, refuger och målning. Måla allt detta svart till en början medan ni funderar på vad som skall bort. Då syns bilarna bättre. Sätt ett tält över och måla i morgon.

Tänk om och se till att bilarna syns bättre, ta bort de vita rutorna och lämna bara strecken runt rutorna. Ta bort refuger och måla enkla streck i stället. Då kommer bilar att synas bättre. Finns säkert andra lösningar men all kamouflage måste bort, det är det viktigaste.

En annan orsak varför det är sämre nu är att korsningen nu ser så säker ut att man tror det är bara att köra, jämfört med förut då den såg farlig ut och alla var försiktiga. Dessutom borde den heldragna linjen upp i backen mot staden kortas till hälften nu då hastigheten sänkts till 70 kilometer i timmen.
När blir detta gjort? Hinner vi rädda ett liv?

Börje Gottberg

Hittat fel i texten? Skriv till oss