Foto:

När får vi närståendevårdare 30 procent i arvodeshöjning?

I likhet med politiker behövs ingen utbildning för att bli närståendevårdare. I likhet med politiker arbetar vi dygnet runt, och har ansvar för den vi vårdar, skillnaden är att vi inte kan höja våra löner med 30 procent, vi får nöja oss med 17 euro om dygnet för vårt arbete och ansvar.

Avlastning är inte att tala om, enligt lag är vi berättigade till fem dygn per månad i avlastning, men ingen myndighet kontrollerar att så sker, varför vi inte heller får någon vila.

Resultatet är att de flesta av oss insjuknar, oftast i cancer, på grund av att kroppen aldrig får den dygnsvila den behöver, för sin återhämtning. Jag är 85 år, och sköter min multisjuka man dygnet runt. Avlastning sker i form av cirka fem timmar, två dagar i veckan, då han hämtas till Sunnanberg vårdhem. Nu säger min läkare att mina cancervärden försämrats, och min hjärtsvikt likaså, varför jag behöver få lagstadgad avlastning, för att orka med vardagen,

Ringer man Sunnanberg om att man behöver hjälp, svarar de att det är fullt. Kommunen tjänar ju pengar på att betala 17 euro till mig för att jag vårdar min man, och i stället hyr kommunen ut lediga vårdplatser till andra kommuner för 230 euro per dygn.

Det var inte så jag tänkte mig att det skulle ske, när jag satt i Saltviks kommunfullmäktige och vi beslöt att bygga ett vårdhem, för äldre saltvikare i behov av vård.

För att ytterligare strö socker på moset, har landskapsregeringen beslutat att ta bort sjukvårdsavdraget i beskattningen, det enda avdrag som fattiga pensionärer och barnfamiljer haft någon nytta av. För som finansministern uttryckte det efter att ha höjt sitt och regeringens arvoden med 30 procent: Vi har överskridit våra tillgångar, nu måste vi börja spara!
Han hade kunnat vara ärlig och sagt som det var: Nu ska ni fattiglappar spara, så att vi politiker kan höja våra arvoden ännu mer! För det är ju resultatet av beslutet att slopa sjukkostnadsavdraget. Det drabbar oss gamla och sjuka, och barnfamiljer med sjuka barn.
Nej, den nuvarande regeringen är ingen regering för fattiga, sjuka och barnfamiljer. Det är en regering för de rika och välbesuttna. Mitt förtroende har den inte.

Runa Lisa Jansson

Hittat fel i texten? Skriv till oss