Foto:

Om fler tar cykeln så räcker parkeringsplatserna

Det råder tydligen bilparkeringskaos i Mariehamn på grund av markarbetet kring Självstyrelsegården.
Själv märker jag att det börjar bli trångt även att parkera cykeln, men med tanke på att det ryms tio cyklar på en bilparkeringsplats ska det säkert ordna sig med den saken.

Om fler tog cykeln skulle parkeringsproblemen minimeras. Men det råder utbredd pessimism gällande cykelns potentiella roll som transportmedel på Åland. Till exempel argumenterar Daniel Dahlén i torsdagens ledare den 3 oktober att visionen att Mariehamn ska vara en cykelstad inte är ”grundad i vardagen” och att det för många är omöjligt att cykla på jobb på grund av avstånd.

Tyvärr verkar han ha rätt om man med vardagen menar gällande sedvanor som innebär att många ålänningar minimerar användandet av muskelkraft (så kallad aktiv transport) för att ta sig till jobbet. Möjligt gång- och cykelavstånd till jobbet förefaller för medelålänningen vara max två kilometer.

Enligt en intern resvaneundersökning på landskapsregeringen våren 2024 cyklar eller går 98 procent till jobbet på sommarhalvåret av de som bor mindre än två kilometer från jobbet, men endast hälften av dem som har två-fem kilometer till jobbet. På vinterhalvåret faller andelen till 78 respektive 24 procent. Drygt hälften av landskapsregeringens anställda bor mindre än fem kilometer från jobbet.

Av de 15 procenten som bor fem-nio kilometer från jobbet (som jag) cyklar eller går endast 29 procent på sommaren och 10 procent på vintern. Liknande resultat framkom i Mariehamns stads senaste resvaneundersökning från 2019. Den visade att två tredjedelar av stadens anställda som hade en-två kilometer till jobbet gick eller cyklade (resterande tredjedel åkte bil). Bland dem som bodde två-fem kilometer från jobbet gick eller cyklade endast en tredjedel och bland dem som bodde fem-tio kilometer från jobbet mindre än 20 procent.

Det behövs en ny vardag med mer aktiv transport för att minska parkeringsutmaningarna och samtidigt förbättra folkhälsan och miljön. Negativa incitament för att ta bilen är en beprövad åtgärd för att öka aktiv transport. Mitt förslag är att parkeringstillstånd vid Självstyrelsegården (och andra arbetsplatser?) endast ska utfärdas för anställda som bor mer än fem-tio kilometer från arbetsplatsen eller har andra vägande skäl.

Skeptikern undrar säkert hur det ska fungera med cyklandet under vintermånaderna. Svaret är vinterberedskap på individnivå (rätt utrustning) och samhällsnivå (utbyggnad, förbättring och bättre vinterväghållning av gång- och cykelbanor).

Knut Lönnroth

Landskapsläkare

Hittat fel i texten? Skriv till oss