Äldre personer med demenssjukdom har, precis som alla andra, en grundlagsskyddad rätt till självbestämmande, autonomi och fri rörlighet. Som Demensföreningen har påpekat finns det ingen lagstiftning som ger personal inom äldreomsorgen rätt att begränsa en persons möjlighet att vistas utomhus. Det innebär att platser som Trobergshemmet och andra äldreboenden måste vara trygga, säkra och tillgängliga för de som bor där. Om det inte är möjligt att ordna obevakade utevistelser på ett säkert sätt, måste personalen erbjuda stöd. Anhöriga ska inte belastas med ansvaret att deras närstående får frisk luft och kommer ut ur boendet.
Det är orimligt att hänvisa till personalbrist som en anledning till att begränsa äldres rättigheter. Ingen har rätt att inskränka en persons frihet på grund av otillräckliga resurser. Dessutom bör det ifrågasättas om det verkligen är lagenligt att förhindra någon från att öppna ett fönster i sitt eget rum, och hur rättfärdigas det ur ett etiskt perspektiv? Tillgång till frisk luft och möjligheten att vistas utomhus i gröna miljöer är avgörande för ett värdigt och hälsosamt liv. Att begränsa dessa rättigheter utan verkligt behov av en begränsning är varken lagligt eller moraliskt försvarbart.
Äldre personer som behöver långvarig vård och omsorg tillhör en av de mest sårbara grupperna i vårt samhälle. De som ansvarar för äldreomsorgen måste känna till den lagstiftning som reglerar deras arbete, följa grundlagen och internationella människorättskonventioner. Ledningen inom äldreomsorgen måste också alltid säkerställa att personalen har fått korrekt och lagenlig vägledning för att kunna utföra sitt arbete korrekt, utan att agera i strid med lagen.
Nu, när ett nytt demenscenter planeras, är det avgörande att klienternas rättigheter står i fokus. De äldres rätt till fri rörlighet och frisk luft måste respekteras.
Karl Wahlman
Verksamhetsledare för Funktionsrätt Åland