Scenerna som utspelades på ett av Donald Trumps valmöten i Pennsylvania, där ett mordförsök gjordes på honom, var både chockerande och skrämmande. Politiskt våld måste alltid fördömas. Det är också farligt för ett samhälle, i synnerhet dagens ytterst polariserade Amerika.
På en studieresa i landet för åtta år sedan besökte jag ett av Trumps kampanjmöten på en 4H-gård i Virginia. Stämningen var både elektrisk och hätsk. Det var ett politiskt väckelsemöte där Trump gav den arga publiken det man ville ha med budskap om att: ”Bygg muren”, ”Lås in henne” (Hillary Clinton), och ”dränera sumpmarken” (Washingtons etablissemang).
I bilen på väg hem till hotellet tittade vi skärrat på varandra. Följande kväll såg vi Hillary Clinton tala på ett kampanjmöte i Philadelphia där Bruce Springsteen och Barack Obama gav draghjälp. USA var oerhört polariserat redan då, men polariseringen har bara ökat. Det republikanska partiet är nu helt övertaget av Donald Trump.
Det är inte bara retoriken som hårdnat utan vid sidan av mordförsöket har den amerikanska kongressen stormats och fler beväpnade milisgrupper synts i politiska sammanhang. I april 2020 gick en milis med automatvapen in i Michigans delstatsparlament och stod på läktaren i stridsmundering medan debatten pågick. 14 av dem åtalades senare för planer att kidnappa guvernören Gretchen Whitmer, ett av demokraternas huvudnamn att bli presidentkandidat om president Joe Biden drar sig ur.
Genast efter mordförsöket på Trump började konspirationsteorier svärma på sociala media. Vissa på vänsterkanten insinuerade att det var iscensatt för att hjälpa Trump, medan man på högerkanten insinuerade att etablissemanget nu försöker stoppa Trump med alla medel. Till och med senator JD Vance, som nu blir Trumps parhäst, gick så långt att han direkt anklagade Bidens kampanj för dådet som en följd av kampanjens retorik mot Trump.
Denna typ av anklagelser och konspirationer gör saker mycket farligare om tröskeln till våld sänks. Låt oss ändå hoppas att saker kan leda till mer sans i debatten.
Bakom all polarisering finns dock en kommande generation som eventuellt kan minska motsättningarna och bredda mitten igen. I republikanerna finns exempelvis Virginia guvernören Glenn Youngkin och Nikki Haley, potentiella presidentkandidater 2028 om Trump förlorar, samtidigt som Michigans Whitmer, Kaliforniens Gavin Newsom, Pennsylvanias Josh Shapiro alla är potentiella mittenkandidater för demokraterna om Biden drar sig ur. Det finns så klart också en ny hård generation som är redo att axla Trumps mantel, exempelvis JD Vance. Hoppet finns ändå om en väg tillbaka till ett mindre polariserat USA, även om det nu känns avlägset.
Mats Löfström