Foto:

Ryck inte undan mattan för ett helt skärgårdsfolk

Gillar uttrycket ”fatta ett informerat beslut”.

Alla, av folket utvalda och invalda i regering och lagting, avser att förhoppningsvis alltid fatta beslut som är informerade, det vill säga beslut som innebär att man har förstått relevant information, har övervägt sina alternativ och sedan omvandlat all vederhäftig info till kraftfull och verifierad kunskap som stabilt underlag för besluten.

Det är här signaturen ”Ulf D”:s insändare den 7 oktober i Ålandstidningen kommer in i bilden.
Läs den! Övertala först din hjärna, ditt tänkande, din eventuellt bromsande attityd att under en stunds läsning faktiskt tro på att så här är det i verkligheten om planerna på att bland annat höja kostnaderna för brukare av skärgårdstrafik, våra vägar, förverkligas.
Kruxet är att det faktiskt inte heller räcker med att ett beslut är informerat. Informationen kan störas/blockeras av attityder om vem och vad som är viktigt, vad ska få kosta vad ska inte få kosta, men hej, och hå – håll skärgården levande ändå!

Med informerade beslut om hur skärgården, trafiken, livet här fungerar – kan vi förhoppningsvis få slippa höra fler lagtingsröster om att skärgårdsfärjorna går från ö till ö utan uppdrag (!?), att enbart vissa linjer, vissa öar ska trafikeras och ja, ännu i minne finns det tillfälle då en lagtingsledamot drog till med att skärgården enbart skulle få stöd för att vara ett avfolkat turistparadis sommartid (förhoppningsvis avsomnad idé, eller?)

Jag har egen erfarenhet och förståelse för att man inte kan känna till vardagen i skärgården, kanske inte ens trafikens olika linjer och förutsättningar.

Men för de som nu ska fatta beslut, i denna ödesfråga, bör det vara mer informerat än det tenderar vara då det gäller skärgården och skärgårdens förutsättningar att utvecklas och överleva.
Minns, bästa beslutsfattare: att vi alla bidrar till den stora säcken skattemedel och vi här ute i skären har lika värdig tillgång till den som alla andra!
Vill du informera dig ska du läsa signatur ”Ulf D”:s insändare som förutspår hur höjda avgifter slår.

Vi skärgårdsbor är nog i jämförelse mycket nöjda individer, vi inordnar våra liv efter skärgårdslivets villkor, dyrare levnadskostnader, längre resor till kultur, sjukhus, andra evenemang och avresa från Åland. Det kostar för våra vänner att komma på besök och det bör nog inte kosta mera!

Vi ”håller skärgården levande”. Vi, bara vi, lever därmed upp till mantrat som ska locka turister till Åland.

Vi bor här därför att det är bästa tänkbara plats att bo på. Och vi är oftast, nästan alltid, nöjda med indragningar och smulorna som blev kvar.
Men nu är det nog nära att alla smulor sopas av bordet i ett enda svep, om i jämförelse ett dyrare liv blir ännu dyrare, om krångligare upplägg för företagare blir ännu krångligare och så vidare.
Släck inte ner skärgården! Ge den ljus i stället!

Annette Bergbo, Ulversö, Föglö fastboende snart 20 år

Hittat fel i texten? Skriv till oss