Foto:

Ställ ut vargen på Åland

Som ett litet bidrag till saklig debatt om vargarna som just nu råkar finnas på våra öar, vill jag bidra med några uppgifter om detta intressanta rovdjur.
Att varg förekommit på Åland sedan mycket långt tillbaka i tiden vittnar ortsnamnen Vargskär, Vargsunda, Ulversö och Ulvsby, liksom Skallfogdas i Jomala om. Namn som troligen för länge sedan uppstått på grund av händelser där rovdjuret varg varit inblandat.
Exakt när vargen ursprungligen kom till Ålandsöarna vet ingen, men det mest sannolika är att den invandrade från öster, i sällskap med älgen, som utgör dess naturliga bytesdjur. Detta inträffade ganska sent, kanske under slutet av järnåldern, då skogsträden invandrade och började dominera de större öarna, vilket gav mat och skydd åt älgen, som därmed tryggade vargens behov av mat och överlevnad i skärgårdslandskapet.
Vargen är ett mycket väl utvecklat rovdjur som förekommer över nästan hela jorden och arten är inte utrotningshotad. Det är viktigt att vi inte nu skapar någon form av varghat, utan i stället behandlar vargen på ett värdigt sätt, som ett rovdjur som inte dödar tamboskap för att reta oss människor, utan att detta är ett naturligt beteende hos rovdjuren, som liksom vi människor livnär sig på kött från andra arter.
Därför föreslår jag att när en varg slutligen har dödats med stöd av bestämmelsen om skyddsjakt, att djuret ställs ut på ”Lit de parade” till allmänt påseende på torget i Mariehamn, med en kunnig person närvarande, som sakligt kan berätta fakta om arten varg. Då kunde både barn och vuxna på nära håll få se och även vidröra en varg. En händelse som otvivelaktigt kommer att skapa ett minne för livet.

Jens Harberg

Hittat fel i texten? Skriv till oss