Foto:

Tjänar inget till att anmärka på fakturan

Tack för svaret den 23 september från kommunförvaltningen i Eckerö. Jo, jag känner till att man kan göra en anmärkning/rättelse mot fakturan. De facto gjorde jag det 2021. På uppmaning från dåvarande kommuntekniker ordnade jag ett intyg från Mise om att vi hade en ordnad avfallshantering via Mise. Anhållan avslogs sedan av tjänstemannen med hänvisning till dåvarande taxa (samma regelverk som nu) som sa att ”befrielse från grundavgift” endast kan ske om ”bostaden bedöms av kommunen såsom obeboelig och ej används”. Sic!

Nu sägs i svaret från kommunen att ”kunden har rätt att klaga på fakturan” men att det skulle ge någon ändring är ju sannolikt lika med noll. Nå, jag kunde ju då 2021 gjort ett rättelseyrkande till byggnadstekniska nämnden i Eckerö som i sin vishet naturligtvis skulle ha gjort ett avslag, varpå jag sedan kunde ha gått vidare till förvaltningsdomstolen. Jag tyckte då att strida mot en avgift på 45 euro skulle varit ”mycket skrik för lite ull”. Men nu har Eckerö alltså höjt avgiften med 100 procent och antagligen tänker de fortsätta höja framöver. Det här är förstås en politisk fråga, det vill säga vad fullmäktige beslutar och inget som svarande tjänsteman ska lastas för.

Fullmäktige i Eckerö tycker att man kan ta samma avgift för en fast boende som ett fritidsboende. Sedan spelar det ingen roll om en fast boende regelmässigt producerar avfall och en fritidsboende inte belastar kommunens avfallshantering överhuvudtaget. Alla ska betala 90 euro!

Eftersom Eckerö kommun hittills inte visat någon typ av tillmötesgående angående avgifterna så kommer jag att överväga att driva saken till domstol för att få saken prövad. Jag är tveksam om Eckerös linje håller vid en juridisk prövning.
Jan T Mattsson

Hittat fel i texten? Skriv till oss