Foto:

Vad har LR gjort för laxfisket?

EU-kommissionen har beslutat om totalförbud att fiska lax i Östersjön med undantag för fiske utanför älvarna där fisken fortplantar sig (Bottenhavet). Låter det rimligt? Knappast, jag tror de flesta ålänningar har en annan åsikt.

Har laxen minskat i antal i Östersjön? Tveksamt. Frågar man yrkesfiskare och fritidsfiskare (trollare) får man en helt annan uppfattning.
Vad månne våra kära politiker har för uppfattning? Håller man med EU-kommissionen och tycker det är okej att ytterligare försämra för yrkesfiskarna och även stoppa en fin nisch (trollingen) som bevisligen hämtat inkomster för många turistföretagare och hotell/krogägare.

Man frågar sig vad landskapsregeringen och speciellt fiskeribyrån gjort för arbete i frågan under den gångna vintern. Det har ju varit ganska tyst från den sidan.

Man får den uppfattning att inte alltför mycket arbete och lobbying gjorts i Bryssel.
Kanske man litar på att Finlands EU-representant fixar saken så vi kan fiska i forskningssyfte ?
Helt otroligt hur det har gått, nuförtiden har vi tydligen ingen rätt att bestämma över vad vi ålänningar fiskar i våra egna vatten, samtidigt som det är tillåtet för utländska trålare att dammsuga Östersjön på strömming.

Patrik Roberts
Fritidsfiskare
Mariehamn

Hittat fel i texten? Skriv till oss