Foto:

Åland, ett u-land i flygkommunikationer

De som av orsak eller annan; företagande, arbete, sjukdom, studier, idrottsaktiviteter eller på grund av släkt och vänner är tvungen att ta sig till och från Åland har alla noterat hur obefintliga flygförbindelserna är till och från det finska fastlandet. För närvarande flygs det fyra(!) turer i veckan mellan Helsingfors och Mariehamn. Den enda dagen man kan ta sig över dagen för möten i Helsingfors är fredag. Ifall dessa turer inte passar får man ty sig till den kryssningsorienterade fartygstrafiken vilket innebär resor i huvudsak kvälls- och nattetid.

Ett möte på några timmar innebär en orimlig restid. Alternativet är att resa först till Stockholm för att därifrån flyga till Mariehamn eller vice versa. Utöver Helsingforstrafiken finns det mörka moln även över Åbotrafiken. Populair/Amapola har meddelat att de avslutar trafiken till Åbo.

De flesta orter och öar kring Åland med någon form av självaktning och till och med med möjlighet till bättre kommunikationer ytledes har ordnad flygtrafik till sina huvudstäder.
Vid en snabb kontroll på flygsiten Flightradar24 kan nämnas; Björneborg åtminstone två turer dagligen, Kardla och Kuressare i Estland två turer dagligen vardera, Visby åtminstone sju turer dagligen och Bornholm sju turer dagligen.
I Finland har turer upphandlats till de mindre orterna som Karleby, Kemi, Kajana, Joensuu och Jyväskylä med flera turer per dag. Mariehamn har inte varit föremål för denna upphandling i flera upphandlingsomgångar. Ålänningarna är av orsak eller annan akterseglade. Varför?

Landskapet satsar oerhörda summor på kollektivtrafik och skärgårdstrafik inom landskapet, bra så, men när det kommer till att kunna ta sig smidigt till och från landskapet österut eller österifrån vekar både politiker och tjänstemän ha den sedvanliga lite avoga inställningen att det går bra att ordna flyg till Finland bara finska staten betalar. Samtidigt upphandlar man flyg till Sverige med egen finansiering genom en överenskommelseförordning. En upphandlad lösning bör göras för trafiken även österut.

Man bör nu grundligt utreda hur flygtrafiken i sin helhet och på ett övergripande sätt ska ordnas både mellan Stockholm–Mariehamn och Mariehamn–Åbo/Helsingfors.

Om det alls finns någon form av samhällsansvar i denna fråga hos politikerna i landskapsregeringen och hos riksdagsmannen, bör man nu snarast se till att flygtrafiken mellan Helsingfors och Mariehamn kommer i gång på daglig basis samt att Åbotrafiken tryggas, något som är en grundläggande infrastruktur för en ö. Att ha daglig förbindelse till Stockholm räcker inte och Åland riskerar att i avsaknad av förbindelser till fastlandet bli ett allt mindre attraktivt område att bo på, leva och verka i jämfört med närområdena med samma geografiska förhållanden.
Åland har resurser för en bättre flygtrafik!

Johnny Bäck

Vicehäradshövding från Jomala

Hittat fel i texten? Skriv till oss