Foto:

Är lagen om tryggande av kommunal service, det bästa för en kommun i kris?

Lagstiftningen borde förebygga och förhindra att kriskommuner uppstår. I Allmän motiveringen till lagförslaget, finansieringen av kommunerna, sid 3, pkt 1.1, föreskrivs hur finansieringen är tänkt att ordnas. Rätten och skyldigheten i det kommunala självstyret som har egen beskattningsrätt, innebär att samtliga instrument finns för att kunna sköta servicen för kommunens innevånare.

Men det finns två faktorer som kan omkullkasta kommunledningens förmåga.

Ett är att lagtinget underlåter att ”ge ” kommuner med svag skattekraft det stöd som behövs för att möjliggöra skyldigheten att ge lagstadgad service åt innevånarna. Europakonventionen om kommunal självstyrelse, artikel 9.2.
Två är att kommunledning, fullmäktige, styrelse och direktör inte är vuxna sin uppgift. Inkompetenta.
För att åtgärda den första faktorn, måste lagtinget ta ansvar enligt Europeiska konventionen om kommunal självstyrelse, artikel 9.2.
För att åtgärda den andra faktorn, borde en mekanism införas så att en inkompetent kommunledning, efter utvärdering och granskning, kan avsättas och ersättas av en ny.
Ingen av dessa faktorer beaktas i lagförslaget.

Enligt lagförslaget behöver utvärderingsgruppen inte överväga huruvida kommunledningen har agerat ansvarsfullt. Inte heller behöver utvärderingsgruppen utreda om intentionen i Europeiska konventionen om kommunal självstyrelse, artikel 9.2 har uppfyllts med hänsyn taget till kommunens förutsättningar.

Lagen föreskriver att om ingen åtgärd, som finns inom kommunens beslutsförmåga, kan vidtas, så kan en sammanslagningsutredning tillsätts.

Vi som har varit med några vändor i sammanslagningsutredningar vet att ekonomin inte utreds, vare sig i enskild kommun eller en tänkt gemensamma kommunen. Tvärtom upprepar utredare, att den ekonomiska utvecklingen beror på vilka politiska beslut som fattas. Det finns inga grundläggande ekonomiska förutsättningar som i sig kan vara orsak till en kommuns svaga ekonomi. Alla faktorer som påverkar ekonomin kan och ska hanteras genom politiska beslut.
Så för mig är det en gåta varför utredningsgruppen enligt lag får ”direktiv” att tillsätta en sammanslagningsutredning? När avsättande av en inkompetent ledning borde vara i första rummet?
Att tillsätta en sammanslagningsutredning leder ju i förlängningen till att direktör, styrelse och fullmäktige avsätts och ersätts av motsvarigheten i annan större kommun.

Ska kommuninvånares rätt till självbestämmande tas bort, om kommun har oturen, att under en tidsperiod kortare än mandatperioden, ha valt en inkompetent ledning och samtidigt har oturen att sittande lagting/regering underlåter att ge kommunen de ekonomiska förutsättningarna som krävs för att klara ekonomin, Europakonventionen artikel 9.2?

Kommuninvånare borde kanske få chansen att göra om och göra rätt i ett extra kommunalval?

Bengt Hagström
Sund

Hittat fel i texten? Skriv till oss