Regeringen Sjögren inledde tyvärr sin mandatperiod med att avskaffa oppositionen i landskapets styrelser. Oppositionen reagerade starkt med att sammankalla en gemensam presskonferens.
Besluten att plocka bort all opposition ur exempelvis ÅHS, ÅMHM:s och Ålands Radios styrelser är skadliga för den åländska samhällsutvecklingen. För det första bör varningsklockor ringa när en regering stänger ute opposition eller själv bestämmer sig för att det är ”bättre med experter än opposition”. En regering måste kunna tåla insyn och frågor. För det andra har den liberalt ledda regeringen nu omfattat principen att partibok måste gå före kompetens på Åland, det vill säga om du hör till regeringspartierna anses du kompetent nog. Annars nej tack.
”Man ska vara snäll mot de små” och regeringen är alltid stor i förhållande till oppositionspartierna. Jag har erfarenhet av att stå upp för principen att de största oppositionspartierna bör medverka i styrelserna och jag vill berätta varför. ÅHS-styrelserna har ända sedan grundandet varit parlamentariskt tillsatta. Min personliga erfarenhet av oppositionsföreträdarna Cita Nylund (Lib) och Ulf Weman (S) var att de gjorde värdefulla insatser i styrelsen, utvecklade politiken (kring preventivvård, sterilisering, fastighetsutveckling), ställde viktiga frågor, informerade sina partier och var pålästa. En positiv bieffekt var att onödiga missförstånd undveks i den offentliga debatten, detta är viktigt i den polariserade, fake-newsdrivna verklighet vi befinner oss i just nu. En annan är att vi undviker tvära kast i politiken till exempel kring stora satsningar.
En tredje positiv effekt är att oppositionens närvaro ger mera kvalitet i besluten då de tvingar regeringspartierna att ”skärpa till sig” lite. Ytterligare en positiv effekt är samling kring stora viktiga – och dyra – frågor som sträcker sig över flera mandatperioder, till exempel större upphandlingar eller sjukvårdens ombyggnad. Och till sist kanske ren självbevarelsedrift. Med nuvarande upplägg är regeringspartierna ensamt ansvariga för allt.
Både öster och väster om oss styrs vårdorganisationer av politiska styrelser, rentav så att representationen motsvarar valens utfall. Också ÅHS-styrelsens arbete är politiskt. Experter ska givetvis stödja beslutsprocessen med bästa möjliga fakta och sakkunskap. Att ge apolitiska experter förslags- och rösträtt är i en politisk styrelse problematiskt. Det intressanta blir ju då inte sakkunskapen, utan vilka värderingar som styr experterna i beslut om till exempel grunderna för infertilitetsbehandling, högkostnadsskydden eller prioritering av mål i verksamhetsplanen. De facto har vi ett regeringsparti och ett expertparti i ÅHS-styrelsen.
Jag hoppas att regeringen, för Ålands bästa, kan återgå till den väl beprövade principen att de största oppositionspartierna finns representerade i ÅHS-styrelsen. (Och nej, jag är inte personligen intresserad).
Wille Valve
Styrelseordförande för ÅHS under 2020–2024