Foto:

Bara pengarna som gäller

Som kommentar till en insändare av Kent Lansing (Ålandstidningen den 27 september) kan man inte annat göra än att hålla med om det han förmedlar. Det vill säga, att småfåglar och insekter minskat drastiskt de senaste åren. De människor som ger mat åt småfåglarna och även sätter upp små insektshotell i de flesta fall har gjort samma observationer. Fåglarna har minskat, speciellt flugsnapparna och svalorna och insektshotellen står nästan tomma. Många anser kanske att det inte spelar så stor roll om dessa fåglar och insekter finns till eller inte? Men tvärtom, dessa små ”varelser” är oerhört viktiga för mångfalden i vår natur.

Kan man, eller bör man skylla detta på den snabbt utbyggda vindkraften? Knappast är det så enkelt, det finns säkert flera orsaker till minskningen, jordbruket, djurhållning, skogsbruket med mera, men det senaste hotet, vindkraften, och speciellt den havsbaserade, har ännu ingen sett de reella verkningarna av. Man kan drastiskt säga att mångfalden har ersatts av enfalden. I alla fall när det gäller den havsbaserade vindkraften runt Åland.

I en annan insändare i samma tidning den 24 september avslutar Anders Ekström (Lib) sitt inlägg med att han ser få oklarheter med vindkraften, efter att han deltagit i en studieresa arrangerad av landskapsregeringen med infrastruktur- och klimatminister Camilla Gunell (S) som reseledare. Ändå räknar Anders Ekström allra först upp ett flertal osäkerheter när det gäller antalet möllor, hur höga dessa kommer att bli, eller hur fastighetsskatten kommer vara, och hur den ska fördelas, och till sist hur nedmontering av vindkraftverken och dess fundament ska ske.

Inte ett enda ord om miljön. Det är enbart pengarna som gäller, och det hörs inget annat från regeringen heller. Trots fina ord om öppenhet och transparens är tystnaden från LR oroväckande. Det är uppenbart att vår regering mer eller mindre sitter i famnen på vindkraftslobbyn och helt struntar i de invånare som inte vill se några möllor i Norrhavet. Ett hav som borde fredas.

I stället planerar vår regering, som heller inte är någon av de bästa vi har haft på länge, att låta bygga flera hundra möllor av okänd höjd med en livslängd på cirka trettio år och med detta projekt förstöra Norrhavet för all framtid. Och dessutom, om det hela alls blir av, tro att någon efteråt när möllorna tjänat ut skulle nedmontera dem och dessutom avlägsna fundamenten? I min värld är det rena oförnuftet, rent av naivt att tro på sådant. Tyvärr finns det några som anser att detta skulle vara ett lyft för Åland och ålänningarna. Pengarna hägrar och lockar, men i stället förstör vi Åland som ”Fredens öar” och turistmål för lång tid framöver.

Lagtinget och LR är valda av folket för att utföra sina uppgifter till invånarnas bästa. Det verkar som om vårt presidium är omedvetet om att politikerföraktet är så utbrett bland vanligt folk att förtroendet ligger nära noll. Och då handlar det inte enbart om smygandet med vindkraften. Nej, det finns också andra ärenden som inte gått folkviljans väg.

Kurt Skogberg

Geta

Hittat fel i texten? Skriv till oss