Det här med prissättning vid så kallade kampanjer, får man göra lite som man tycker? Utge att en vara nu är mycket billigare än förut genom att sätta ett högre pris inom parentes. Vad säger konsumenträtten?
Den 5 augusti 2024 besökte jag Byggvaruhuset med tanke på att eventuellt köpa en Makita häcksax så jag tog ett foto på prislappen: 229 euro för en Makita DUH606Z, men tänkte kanske det kommer ett billigare pris i en kampanj framöver. Jo, den 20 samma månad kom faktiskt en kampanjannons i Ålandstidningen. Till min förvåning var kampanjpriset samma 229 euro och inom parentes (294 euro). På mitt foto från den 5 augusti stod bara priset 229 och inget annat. Den verkar aldrig ha kostat 294 euro som ”kampanjen” påstår. Vid en sökning på nätet tar de flesta just 229 euro för samma produkt utom en som tog 199 euro. Ingen tog 294 euro! Vore det inte ärligare att lämna bort det där parentespriset som aldrig har funnits och vara ärlig: ”nä vi rear inte men vi säljer gärna till samma pris som vi haft förut”.
Det mest ärliga skulle väl vara att inom parentes skriva vad varan de facto kostat de sista 30 dagarna? Då ser man om varan faktiskt är nedsatt eller inte. Vad säger priskontrollen?
Jan T Mattsson
Mörby
Emil Forsbom, butikschef Byggvaruhuset, svarar:
Priset om 229 euro för en Makita DUH606Z är ett kampanjpris från Makitas sommarkampanj. Kampanjperioden upphörde den 30 september 2024, men vi på Byggvaruhuset valde att förlänga kampanjen för våra kunder. Vårt ordinarie pris för denna produkt är 294 euro, vilket vi informerar om på prisskyltarna.