Foto:

Damma av gamla visioner och drömmar

Byggbranschen på Åland står inför en av sina tuffaste utmaningar på länge. Efterfrågan på byggprojekt har minskat dramatiskt, både från privat och offentlig sektor, och resultatet är en osäker framtid för många lokala företag. Byggarbetsplatser som tidigare brummade av aktivitet har nu tystnat, och företag som varit viktiga arbetsgivare för åländska familjer kämpar för sin överlevnad. Hotet om permitteringar och arbetslöshet är inte längre bara en avlägsen möjlighet – det är en verklighet som riskerar att slå hårt mot hela det åländska samhället om inget görs.

Men lösningen finns inom räckhåll. Landskapsregeringen och kommunerna måste nu kliva fram och ta ett större ansvar. Det krävs tydliga satsningar på bygg- och infrastrukturprojekt för att åter få fart på hjulen. Genom att prioritera dessa projekt kan man inte bara säkra arbetstillfällen, utan också möta viktiga behov i samhället.

Bostadsmarknaden på Åland är snedvriden. Prisbilden för bostäder är helt enkelt för hög för många, särskilt för ensamstående, lågavlönade, unga och många äldre. För att komma till rätta med detta krävs det att man investerar i prisvärda bostäder som fler har råd att bo i.

Samtidigt finns ett enormt behov av att rusta upp och anpassa befintliga byggnader, inte minst äldre hyreshus, så att de kan användas mer effektivt och bli tillgängliga för fler. Det är en del av den bredare omställningen mot ett mer hållbart samhälle, där även infrastruktursatsningar inom el- och vattenförsörjning behöver stå högt på agendan. Att förbättra dessa kritiska samhällsfunktioner är inte bara en fråga om miljö och hållbarhet – det är en direkt investering i Ålands framtid.
Historien har visat att Åland kan agera kraftfullt i kriser. Vid tidigare tillfällen har offentliga satsningar på byggprojekt gett byggbranschen en nödvändig skjuts och samtidigt stärkt hela samhället. Genom att plocka fram projekt som legat på hyllan och faktiskt förverkliga dem, kan vi skapa stabilitet, arbetstillfällen och framtidstro – både för byggsektorn och för Åland som helhet.

Nu är det dags att åter damma av gamla visioner och drömmar och se till att de blir verklighet. Det är inte bara byggbranschen som behöver det, hela Åland behöver det.

Jessy Eckerman (S)

Hittat fel i texten? Skriv till oss