Foto:

Fem anledningar att avskaffa avgiften på landskapsfärjorna

1. En fullständig attack på skärgårdens överlevnad

Förslaget att höja avgifterna är inget annat än ett direkt hot mot skärgårdens framtid. LR väljer att ignorera det faktum att skärgårdsborna redan är beroende av denna infrastruktur för att överleva. Färjorna är inte någon lyxig kryssning – de är den enda vägen för människor att ta sig till arbete, utbildning och nödvändig sjukvård. Att belasta dessa invånare med ännu högre kostnader är inte bara orättvist – det är rent ut sagt oförlåtligt.

2. En dödsdom för näringslivet
Varje företagare i skärgården kommer att känna effekten av höjda avgifter som en kniv i ryggen. Det är svårt nog att driva verksamhet på en plats som redan kämpar med avstånd, logistik och små marknader. Att landskapsregeringen nu överväger att göra det dyrare för dem att transportera varor, personal och tjänster är helt orimligt. Det är som att medvetet strypa företagarnas marginaler tills de tvingas lägga ned. Den här politiken kommer inte att skapa tillväxt – den kommer att förgöra det lilla näringsliv som fortfarande kämpar för att hålla sig flytande.

3. Avfolkningen: En direkt följd av LR:s arrogans

Skärgården står redan på randen till avfolkning, och vad gör LR? De pressar skärgårdsborna ännu mer. Höjda avgifter på färjorna kommer att göra det omöjligt för unga människor att överväga ett liv i skärgården. Vem vill bo på en plats där det kostar en förmögenhet att bara ta sig till och från sitt hem? Detta är ett recept för en katastrofal avfolkning – något LR verkar blunda för i sin kortsiktiga jakt på pengar.

4. Turismens förintelse

LR:s förslag att höja avgifterna för skärgårdstrafiken visar en brist på förståelse för turismen. Få turister betalar höga avgifter för att besöka en avlägsen ö när billigare alternativ finns på fastlandet eller utomlands. Detta riskerar att döda turismen och beröva skärgården en viktig inkomstkälla.

5. En skamlös prioritering av fastlandsintressen

LR visar en tydlig brist på solidaritet med skärgårdens befolkning och näringsliv genom att höja avgifterna. Medan fastlandsbor har fri tillgång till vägar och broar, straffas skärgårdsborna som är beroende av färjor. Detta är en orättvis resursfördelning som gynnar fastlandet och bortser från skärgårdens behov.

Slutsats:

Det här förslaget om höjda avgifter på skärgårdstrafiken är inget annat än ett sviket löfte till Ålands skärgårdsinvånare och övriga ålänningar. Det är en ekonomiskt blind, politiskt kortsiktig och moraliskt arrogant attack på skärgårdens överlevnad och framtid. LR måste vakna upp och inse att deras beslut riskerar att förstöra skärgården och allt den står för – inte bara för dagens generation utan för framtida generationer också.

Ulf L

Hittat fel i texten? Skriv till oss