Foto:

Finns inget monopol inom elförsäljningen på Åland

Tänkte att vi snabbt skulle reda ut några missförstånd ur Johan Dahlmans artikel i tidningen den 23.09 så att den inte bidrar till att sprida någon ytterligare desinformation. Detta publika format ger inte en möjlighet till att vi kan gå igenom en enskild faktura, men Johan Dahlman får mer än gärna komma över till Mariehamns Energis kontor så sätter vi oss ner och går igenom fakturan, rad för rad över en kopp kaffe.

Om jag börjar med att adressera antalet rader på fakturan. Vad vi behöver inkludera på vår faktura stipuleras i lag och dessa rader existerar för högsta möjliga transparens. Vi är medvetna om att det är svårt att tyda fakturan, då detta är ett problem alla elbolag har.

Mariehamns Energi har en arbetsgrupp som sen en tid tillbaka har haft i uppgift att se över fakturans struktur och göra den så lätt att tyda som möjligt, även om våra händer är rätt bakbundna med vad som måste vara inkluderat på fakturan. Även detta tar vi mer än gärna emot tips på vid vår kaffestund.

Varför en grundavgift? Grundavgiften har inget med den ursprungliga anslutningsavgiften att göra. Grundavgiften är baserad på din säkringsstorlek, vilken speglar din elanvändning och ditt personliga ”slitage” på elnätet.

Det kostar att underhålla och expandera ett elnät, förnya transformatorer och dylikt så därav tar vi ut en grundavgift.

Angående solcellsproduktion och förbrukning. Både på Mariehamns Energis hemsida, samt på Finlex under stadsrådets förordning 1133/2020 kap 4 1 a § finns det att läsa om ”Nettoberäkning”; vilket är systemet som togs i bruk 01.01.2023 för att kvitta (netta) bort sin momentana förbrukning mot sin momentana produktion. Detta sker, beroende på elmätartyp, på kvarts- alternativt timnivå. Det som blir kvittat betalar kunden varken överföringavgift, marginal eller skatt på. Den oanvända produktionen som går ut på nätet och till försäljning betalar kunden ingen överföringsavgift på, även om vi legalt skulle ha möjlighet att ta ut en sådan, så väljer vi att inte göra det för mikroproducenter. Största ekonomiska nytta av en produktionsanläggning i privat bruk uppnås då man kan anpassa sin förbrukning till samma tidpunkt som anläggningen producerar som mest.

Att man som 50/50-tariffkund skulle betala dubbelt är inte heller något som stämmer. Fakturan redovisar totala förbrukade kilowattimmarna på både raden med fastavgift samt spotavgift, men dock om vi tittar på à-priset så ser vi att kostnaden för produkten har halverats.

Vi tar till oss kritiken och ska se över om vi i framtiden behöver redovisa detta på ett annat sätt så att det blir mer lättförståeligt.

Det finns inget monopol inom elförsäljningen på Åland. Kunder på hela Åland kan köpa el både till spotpris och/eller tariffpris från Mariehamns Energi. Skulle monopol eller någon annan oegentlighet uppstå kan vem som helst kontakta Ålands Energimyndighet, som är ett av de övervakande organen som finns för elbolag.

 

Linus Dolke Ansvarig elförsäljning och marknad, Mariehamns Energi

Hittat fel i texten? Skriv till oss