Foto:

Fungerande trafik en förutsättning

En långlivad skröna, som med jämna mellanrum kommer upp till diskussion i lagtinget och antagligen på andra platser, är att det seglar tomma färjor kors och tvärs i den åländska skärgården.

Skröna och verklighet är inte identiska. Varje färja, varje tur har en mission att fylla. Det kan vara allt från livsmedelstransporter, post, skolbarn, hälsovårdspersonal till person- och biltransporter. Skärgårdstrafiken är möjligheten och tillika begränsningen för fastboende, besökare och näringsliv.

Jag har förståelse för att de höga kostnaderna gör att en del höjer på ögonbrynen, men vill vi ha en levande skärgård under sommarmånaderna så är en fungerande trafik en förutsättning för att människor ska kunna leva och bo i skärgården även den resterande delen av året.
Att skuldbelägga skärgårdsborna för att de är få och ”dyra i drift” stärker varken vi-andan eller uppmuntrar till inflyttning och företagsetableringar. Vi är alla i samma båt – att bo och verka på en ö, oberoende om den är stor eller liten, kräver sjötrafik till omvärlden!

Veronica Thörnroos, Pro Åland

Hittat fel i texten? Skriv till oss