Verkligen sympatiskt reportage i Ålandstidningen den 3 juli om igelkottar. Tack Gerd Häggblom att du underlättar igelkottarnas leverne och tack naturvårdsintendent David Abrahamsson för kloka ord! Låt mig komma med lite komplettering. Det gäller robotgräsklippare och igelkottar.
Som allt annat självklart, ska man numera ändå ha en vetenskaplig studie! Forskare i Tyskland, i England och i Danmark har penetrerat ämnet grundligt. Och resultaten blev: I Tyskland granskades närmare 400 skadade igelkottar och man bedömde att skadorna härstammade från robotgräsklippare av två orsaker.
För det första skedde majoriteten av skadorna på söndagar, då andra slags gräsklippare är förbjudna på grund av deras buller. Och för det andra på grund av att skadorna skedde på natten, då robotgräsklipparna är de enda tillåtna (sic!). Den andra undersökningen gjordes med 50 igelkottar och man observerade hur igelkottarna reagerar på annalkande robotgräsklippare. Vid 40 procent av tillfällena stod igelkotten i lugn och ro. I 15 procent av fallen flydde igelkotten. Att igelkotten rullade ihop sig helt var sällsynt, men i 43 procent av fallen stelnade igelkotten på plats och rullade sig ihop delvis.
Den andra genomförda omgången visade att igelkottarna blev försiktigare och i vis mån kunde lära sig att gå undan robotgräsklipparen. I den tredje testomgången sökte man bästa sättet att testa hur trygga klipparna är mot igelkottar för att därefter kunna klassificera och utveckla bättre klippare.
Forskarna uttryckte en önskan om att robotgräsklipparna skulle tillåtas enbart under dagtid, då igelkottarna sover. Häpnadsväckande självklar slutsats! Låt också en del av våra gårdsplaner bli vildvuxna: sovgömställen för igelkottarna, för den biologiska mångfalden och miljön för pollinerare.
Till sist allvarsord! Varje sommar sker i Finland tiotals allvarliga olyckor på barn orsakade av vanliga gräsklippare. Ofta är följden livslånga besvär, rörelse- och funktionshinder. Skadorna kräver långa sjukhusvistelser och flertal operationer. I sju fall av tio har amputation behövts. (Källa: Överläkare i barnkirurgi, professor Jaakko Sinikumpu, Universitetssjukhuset i Uleåborg.)
Enligt internationell statistik är barnen i dessa olyckor 5–8 år gamla, men i Finland torde åldern vara under fem år, de yngsta två år. I USA rekommenderar läkarna att barn under 12 år inte ska använda gräsklippare vilken man skuffar fram och barn under 16 år ska inte använda åkgräsklippare. När en vuxen klipper gräset, oftast med hörselskydd på, är det bäst att barn och husdjur hålls inomhus!
Rauli Lehtinen
Pensionerad veterinär