Foto:

Bild

Hur vill vi ha det när vi åldras?

Arkitekten Lillemor Husberg satte de boende i centrum när hon 1995 planerade ett demensboende i Ystad, Sverige. Sedan dess har hon fått mycket uppmärksamhet och också besökt Högskolan på Åland för att berättat om resultatet: Vigs Ängar.

Hennes motto har varit: Där de boende mår bra mår också personalen bra.

I sin bok ”Gammal och fri” betonar hon de boendes kontakt med mark och grönska. Rummen, som hon kallar ”bostäder”, finns alla i markplanet med dörr mot en egen liten markplätt. De är placerade antingen längs husets periferi eller mot de två relativt stora innergårdarna.
Husberg har lyckats eliminera känslan av institution genom att göra den nödvändiga korridoren till en ”promenad” i form av en åtta runt de två innergårdarna, sammanlagt 150 meter lång och med höga fönster som släpper in mycket dagsljus. Vandringen genom huset blir en spännande upplevelse för boende och besökare.
Sitt tänkande kring åldringars och sitt eget (framtida) boende har Husberg tillsammans med journalisten Lisa Ovesen beskrivit i en tankeväckande bok, vackert illustrerad med ritningar och fotografier från Vigs Ängar. Högaktuell läsning i dagens Mariehamn.

Raili Hake

Redaktör för boken Vård i Livet och Döden
MarieSophie Wetterhoff
Sjukskötare, hälsovårdare, anhörig till minnessjuk

Hittat fel i texten? Skriv till oss