Inom kommunalpolitiken tas beslut som berör vår ekonomi, men också våra demokratiska processer. En viktig fråga för mig är hur våra kommuninvånare i Mariehamn kan involveras i budgetprioriteringar, så att satsningar görs där invånarna anser att behoven är som störst.
Genom medborgarbudgetering (participatory budgeting) kan invånarna vara direkt delaktiga i beslut om hur en del av kommunens budget används. Invånarna ges möjligheten att komma med idéer, diskutera, prioritera och rösta på olika projekt som man anser vara viktiga. Detta kan ses som en investering för demokratin och är också ett sätt att engagera barn och ungdomar i olika frågor, då man inte behöver vara myndig för att kunna delta.
Modeller för medborgarbudgetering har visat sig framgångsrika i många andra kommuner och städer, både i Finland och internationellt. Helsingfors stad använder till exempel 8,8 miljoner euro för att genomföra invånarnas förslag. Detta stärker den lokala demokratin, skapar engagemang och gör att invånarna känner ett större ansvar för sin kommun och sin närmiljö. Samtidigt ger det politikerna värdefulla kunskaper om vad kommuninvånarna prioriterar och vill satsa på.
Att införa medborgarbudgetering kräver resurser och planering, men det är en investering som kommer att löna sig i längden. Mariehamn har dessutom ett mål om ”delaktighet för alla” som vi behöver jobba tillsammans för att förverkliga. Jag vill därför att medborgarbudgetering görs till en del av vår kommunala budgetprocess framöver.
Erica Lindberg (S)