Foto:

Inför vägtull

Asfaltsvägarna underhålls i minsta detalj på vår vackra ö, inte en grop, inte ett skarv så långt ögat kan nå, rena rama landningsbanorna. På andra ställen när man drar så här fina vägar införs genast vägtull. Prova köra upp genom Europa och se hur mycket vägtull du får betala. Eftersom vår trafik helt tydligt måste tillföra klirr i kassan, så kunde man ju tänka sig att mjölka ur andra kor än endast en?

Skärgårdstrafik-kon har sinat, gått i strejk. Att ens tanken tänks är under all kritik, läs: fördubbla kostnader för havets väg – på färjetrafiken, som exempelvis Föglö-rutten. Åland är ett ö-samhälle och alla delar bör betraktas lika lukrativa, detta ska inte ses som en kliché utan snarare en realitet.

Alla anser inte att lilla Mariehamn är metropolen för detta samhälle, varken vi eller turisten som tar sig en promenad i centrum en sensommardag. Skärgårdsöarna gör hela Åland, motarbeta inte den åländska turismen genom skyhöga avgifter som få är villiga att betala. Ska man betala avgifter till skärgårdstrafiken så inför då även broavgifter, rondellavgifter och vägtull på resten av ön, absurt ska vara absurt.

Benny och Elin på Westergårds

Turistföretagare Föglö

Hittat fel i texten? Skriv till oss