Foto:

Inte svårt Nagamori

Ålands ombudsmannamyndighet har nyligen redovisat verksamhetsåret 2023. Patienter och anhöriga har under året upplevt bristfällig information och dåligt bemötande vid ÅHS. En specifik anmärkning blev ogjord och ingår inte i statistiken. Den hade gällt vårdavdelning 2 (Rehab) och undertecknad skulle påtalat obefintlig, bristfällig och motstridig information till anhörig samt att ansvarigas bemötande av familjer i kris lämnade mera att önska.

De flesta patienter ska så småningom återkomma till hemmet. För ett gott samarbete, förståelse och trygghet under rehabiliteringen hade en informationsbroschyr och anhörigmöte i anslutning till inskrivning gjort stor skillnad.
Även beträffande aktivering och bemötande av patienter uppfattade undertecknad förbättringsmöjligheter. Samtliga terapeuter gjorde ett värdefullt gott arbete, men flera skötare trivdes bäst i personalrummet. Sällan framgick vem som var skötaren för dagen och det skapade viss otrygghet både hos patient och anhörig. Innan uteplatsen iordningställdes för att samvaro kunde ske utomhus behövdes begäran från undertecknad. Det beskriver bristande engagemang.
I Ålandstidningen den 18.3.2024 bemöter överläkaren ombudsmannens statistik med ”det är svårt att möta upp till patienters förväntningar”. Ibland inte svårare än det ovan beskrivna. Rimliga förväntningar och ingen hjärnforskning Nagamori!

Ann-Charlotte Funck, anhörig
Chefsöverläkare Jun Nagamori har erbjudits att svara på insändaren men avböjt.

Hittat fel i texten? Skriv till oss