Knutte Mattsson hade varit i USA och fått smak för potatisflingor och nu skulle det tillverkas chips på Åland! Bönderna skulle odla potatisen, De Danske Spritfabrikker stå för know how och Fazer sälja.
1969 grundades Ab Chips Oy Ltd. Aktiekapitalet var inte stort men lånelöftena desto rundhäntare. Fabriken byggdes med raska tag i Haraldsby. Och det blev ett veritabelt fiasko. Bönderna hade inte kunskap och maskiner för odling av industripotatis. I fabriken slet ”Gottby-Karlsson” för att få det att fungera och Fazers hade ingenting att sälja. Snart var fabriken intecknad över skorstenen och Knutte fick skriva på växlar på löpande band.
Men ålänningen är ett ihärdigt släkte. Bönderna skaffade utrustning och lärde sig odla. Karlsson fick ordning på produktionen och efterfrågan på chips steg brant och så blev Stucke Carlsson vd.
Chips växte snabbt men lönsamheten var skral. Fazers hade ett alltför bra avtal och sög musten ur bolaget. Som lök på laxen beslöt sig danskarna för att sälja till Fazers. Fazers skulle då ha fått ett totalt inflytande över bolaget.
Stucke, som med en bakgrund i fotbollen var van vid både hårda tag och fula tricks, gick omedelbart till aktion och lyckade få danskarna att ge ett åländskt konsortium förtur till aktierna. Det konsortium Stucke trummade ihop med Ömsen i spetsen hade inga svårigheter att få banklån för att finansiera köpet. Men många balansräkningar blev mer än lovligt ansträngda. Därmed var även första fröet till en framtida utförsäljning sått.
Nu satte en enastående expansion i gång och lönsamheten steg brant. Av den enkla fabriken i Haraldsby blev det en börsnoterad nordisk storkoncern.
Men säg den glädje som varar. 1992 slog bankkrisen till med full kraft. Räntorna steg brant och bankerna stöp som käglor. Bankdirektörerna blev hypernervösa och de med svaga balansräkningar satt illa till. ”Banken” säger man ”är din bästa vän när du inte behöver den, men din värsta fiende när du behöver den”. Den sanningen fick många nu lära sig den hårda vägen.
Chipsens ägare kom ur blodbadet någorlunda helskinnade och det skulle gå 10 år av exempellösa framgångar innan exiten kom. 2004 köpte Orkla upp Chips och tur var kanske det för 2007 slog en ny finanskris till.
Men var det tur för Åland? Tja så här i efterhand kan man konstatera att Åland blev den verkligt stora förloraren. Ålands vid den tidpunkten framgångsrikaste företag med huvudkontor på Åland och en nordisk marknadsledare försvann. Av Knuttes och Stuckes företagsbygge är bara fabriken i Haraldsby kvar. Men av de drygt 400 miljonerna kom lejonparten till Åland, eller ungefär vad Viking Grace kostade. Men lätt fånget lätt förgånget. Av Chipsens stora betydelse för det åländska samhället och näringslivet blev intet! Men banken den fick sitt.
Det blev nog som Algot sa ”Det är som att pissa på sig. Först värmer det men sen blir det bara kallt”.
Johan Dahlman