Foto:

Kan endast påverka genom att välja färre eller inga barn

Jag har tillsammans med min hustru träffat släktingar på Åland under veckan som gick. Jag läste då Linda Blix ledare om fertilitet och kvinnors val. Hon oroar sig för att de äldre inte blir omhändertagna om befolkningen minskar. Jag läste också den insändare som följde. Hennes svar på insändaren var hennes tilltro till teknikframgång.

Det kanske inte var planerat så av Linda Blix men hon berör en öm tå när det gäller befolkningstillväxten. Hennes syn, det vill säga att fler barn bör födas är tyvärr inte ovanlig. Den grundar sig i en av kapitalismens byggstenar nämligen evig tillväxt.

Så länge det föds nya konsumenter ökar tillväxten. Kapitalismen är i sin nuvarande form inte gammal, utan från runt 1800-talets början anser många. Då fanns cirka en miljard människor på jorden, livet levdes enkelt och konsumtionen var ringa. Man kan säga att det var guldtider för kapitalismen, även om peaken nåddes långt senare. Denna form av kapitalismen var den som granskades och kritiserades bland annat av Karl Marx. Vissa påstår att en variant med mer konsumtion påbörjades runt 1900. Hur som helst, många spår i dag kapitalismens död, på grund av att moder jord inte klarar det längre.

Det här förenklade I=PAT ”påverkansindex” visar att eftersom P (befolkning) och A (påverkan) ökar mycket snabbare än vad T (teknik) kan kvittera, alldeles oavsett vilka framsteg som sker, går vi (mänskligheten) mot vår egen undergång.
Antonio Gutarres redovisade i fredags att klimatpåverkan styr temperaturhöjningen mot tre grader. Han menade att regeringar måste ta sitt ansvar. Det märkliga är att han inte nämnde det viktigaste, nämligen att jordens befolkning måste minska, för som nämnts ovan, oavsett vilka tekniska framgångar som görs räcker det inte för att sänka I i formeln (I=impact, min översättning påverkan). Orsaken tror jag beror på kapitalismens tryck, de vill sälja mer och mer till fler och fler. Vad kan då göras? Personligen tror jag att den enskilde människan endast kan påverka genom att välja färre eller inga barn. Man kan konsumera mindre, men i dagens värld och samhälle är det svårt (att arbeta och inte köra bil är ett exempel).

Tro inte att Kina tog bort sin enbarnspolicy (senare tvåbarnspolicy) för att de ser till folks önskan om fler barn. Nej, orsaken var fler konsumenter.
Krister Karlsson

Hittat fel i texten? Skriv till oss