I olika omgångar och under olika politiska regeringsperioder har det i årtionden varit aktuellt att renovera och ta vara på den historiska byggnaden från 1772 som står outnyttjad och drar underhållskostnader på Kastelholms kungsgård. Till de senaste försöken hör fastighetsverkets att tillsammans med kulturbyrån bjuda ut kungsgården för privat verksamhet. Då framkom att intresset var stort. ”Att det bubblar av intresserade som seriöst vill titta på olika typer av verksamhet”.
Målsättningen var att verksamheten på kungsgården skulle vara anpassad till byggnadens kulturhistoriska värde och öppen för allmänheten. Men det gick i stå. Nu har Sunds kommun väckt nytt liv i frågan och ser som alternativ att kungsgården kunde utnyttjas för bostäder som det finns behov av, eventuellt i kommunens regi. Till exempel i form av koncept som valts för Bomarsunds gård, Grelsby, Haga kungsgård eller Tosarby stenhus. Ärendet är under behandling.
Kungsgården är en kulturhistorisk byggnad som landskapet har ansvar för och fastighetsverket förvaltar. Kastelholms- och Bomarsundsområdet är attraktivt där en levande kungsgård skulle tillföra ytterligare ett stöd till befintliga verksamheter som slottet, Bomarsunds besökscentrum, gästhamnen, Smakbyn, golfbanan, Jan-Karlsgården med mera.
Här finns möjlighet att skapa tillväxt. En levande kungsgård skulle betyda jobb och turism alternativt bostäder, inflyttning och skatteintäkter. Nu finns också behov att få i gång projekt för byggnadsbranschen för att motverka lågkonjunkturer inom byggbranschen och för underleverantörer.
En finansieringslösning behövs med rimlig avkastning. Fastighetsverket har medel till förfogande. En del har överförts till landskapets budget för olika ändamål. Men fastighetsverkets huvuduppgift är att sköta landskapets fastighetsbestånd. Det handlar både om en kulturbevarande och ett näringspolitiskt projekt med positiva kringeffekter.
Det finns möjlighet att ansöka och utnyttja EU:s fonder för projektet. Till exempel Gotland har erhållit 56 miljoner kronor för historiska byggnader. Hälsingland har fått miljonbelopp för att rädda ett flertal Hälsingegårdar, klart i paritet med en kungsgård. Det handlar om en regional satsning på norra Åland med betydelse för hela Åland. Någon gång ska det göras.
Ett alternativ att lyfta frågan vore att ordna ett öppet informationstillfälle om kungsgården där berörda ansvariga parter hörs om förutsättningarna tillsammans med Sunds kommun, landskapets kulturminister, näringsminister och intressenter.
På nätet kan man se museibyråns anvisningar och visioner om Kastelholms kungsgård med övriga byggnader och den unika trädgården, allt med stor potential och som med EU-medel kunde utvecklas.
Norrålänningar