Vi lever i en förgiftad värld, full av otäcka, farliga ämnen och miljöovänliga material av olika slag. Vi behöver ställa om och göra miljö- och klimatsmarta val och inte låta det kortsiktiga ekonomiska vinsttänkandet styra. Vad är en frisk och välmående miljö, utan farliga gifter värt, om vi ser det ur ett mänskligt hälsoperspektiv och långsiktigt hållbarhetsperspektiv? Det finns orsaker till att vi tar fram hållbarhetsmål och i olika strategiska dokument för en mer hållbar utveckling och framtid. Vi måste tänka på kommande generationer.
Livscykelanalyser är ett bra redskap när man ska jämföra olika material ur många olika aspekter – från vaggan till graven. När vi bygger något bör vi göra det med kunskap, klokskap samt miljömedvetet och välja det mest miljö- och klimatsmarta materialet. Välj bort gummiasfalt till lekparker, använd lekbark i stället. Bygg i trä istället för betong, och så vidare.
Visste ni att betong som frostskyddats innehåller ett hormonstörande ämne, nonylfenoler, vilket kan spridas till vattenmiljöer, till exempel genom dagvatten och avloppsreningsverk? Det är dessutom svårnedbrytbart, mycket giftigt för vattenlevande organismer, det kan orsaka skadliga långtidseffekter i miljön och det misstänks kunna påverka fertilitet samt skada ofödda barn. Ämnet bioackumuleras, det vill säga koncentrationen i biologiska varelser ökar med tiden. Ämnen som bioackumuleras hos människor och djur kan leda till hälsoproblem som neurologiska skador, reproduktionsstörningar och cancer.
Återvinning av betong där materialet krossas kan resultera i större urlakning av nonylfenoler jämfört med befintliga konstruktioner.
Hur kan det komma sig att det är billigare att välja material och produkter som varken gynnar klimatet eller miljön? Vad skulle en produkt kosta om vi börjar väga in precis alla aspekter, från utvinning av råvara till återvinning? I det behöver kostnader för att skydda och rena vatten, behandla hälsoproblem och att skydda våra djur och natur långsiktigt ingå. Är inte vår skyldighet och vårt ansvar i varje situation att göra aktiva val med så liten negativ miljö- och klimatpåverkan som möjligt?
Av ovan nämnda orsaker behöver varje människa, varje kommun, varje myndighet, varje beslutsfattande organ alltid använda sig av uppsatta hållbarhetsmål samt följa strategiska dokument. Oavsett vad vi bygger så borde vi välja det som är klimatsmart, miljövänligt, långsiktigt hållbart och så ogiftigt som möjligt. Då vinner naturligtvis ett miljöträ över betong och lekbark över gummiasfalt.
Valet är inte svårt om man ser det hela ur ett generationsperspektiv. Vi behöver ett långsiktigt hållbart och miljövänligt byggande utan onödiga miljögifter, vi behöver vara föredömen och vi måste ställa om. Det handlar om vår och kommande generationers framtid. Var och en av oss kan göra skillnad, för naturens, djurens och vår egen skull.
Susanne Vävare (S)
Jessica Sundberg (S)