Foto:

LR:s inkompetens och brist på insikt hotar skärgården

Ålands landskapsregering har återigen visat sin oförmåga att hantera ekonomiska beslut på ett ansvarsfullt sätt genom sitt beslut att höja avgifterna avsevärt för skärgårdsfärjorna – utan att ens presentera en tydlig konsekvensanalys. Det är oacceptabelt att en regering som har ansvar för våra gemensamma resurser och vår skärgårds framtid agerar med så liten hänsyn till både ekonomi och samhällsnytta.

Höjda färjeavgifter innebär inte bara en kostnad för dem som bor i skärgården – de hotar hela Ålands välfärd. Skärgårdsfärjorna är inget lyxigt transportmedel. De är livlinan för människor och företag på öarna, och en avgörande del av infrastrukturen. Att behandla dessa som en simpel intäktspost är ett tecken på en fullständig brist på förståelse för hur samhället fungerar. Skärgården är redan hårt pressad, och höjda avgifter riskerar att ytterligare försvåra för både boende och företag att överleva.

Att landskapsregeringen misslyckas med att visa hur en rimlig konsekvensanalys skulle kunna se ut är oroväckande. Var finns redovisningen av hur dessa avgifter påverkar skärgårdsbornas liv? Var finns beräkningarna på hur näringslivet drabbas? Vi ser inget av detta. I stället är det som om regeringen vill genomföra dessa förändringar utan att förstå de långtgående konsekvenserna. Denna slapphet i hanteringen av offentliga beslut är inget annat än ett tecken på inkompetens.

Ålands landskapsregering behöver också se sig själv i spegeln och fråga varför den fortsätter att pressa invånarna i stället för att hantera den uppblåsta byråkrati som existerar inom den egna administrationen. Vi lever i en tid då varje euro måste räknas och offentliga utgifter hållas under kontroll. I stället för att höja avgifterna för medborgarna borde landskapsregeringen fokusera på att effektivisera sin egen organisation. Varför inte se över byråkratin och göra nödvändiga besparingar inom administrationen innan man kräver mer av skärgårdens invånare och företagare?

Att driva en regering är inte samma sak som att plocka pengar ur folks fickor för att fylla luckorna i budgeten. Det krävs verkligt ledarskap och ekonomiskt ansvarstagande. Ålands landskapsregering har gång på gång visat att det är lättare att höja avgifter än att göra nödvändiga strukturella förändringar. Men nu har gränsen passerats. Skärgården och dess invånare ska inte betala priset för regeringens bristande förmåga att hålla sin egen budget i balans.

Regeringen måste omedelbart dra tillbaka beslutet om höjda avgifter och istället börja arbeta på att minska sina egna kostnader. Vår skärgård är en unik tillgång, och den bör behandlas som en del av Ålands framtid, inte som en belastning. Det är hög tid att landskapsregeringen börjar ta sitt ansvar på allvar – för skärgårdens, Ålands och invånarnas skull.

Ulf L

Hittat fel i texten? Skriv till oss