I ekonomiskt utmanande tider, när arbetslöshet hotar och osäkerhet finns i luften, blir jag både förundrad och bekymrad över diskussionerna som handlar om att minska studiestödet för unga och vuxna. Det är nu, mer än någonsin, som vi borde uppmuntra utbildning och fortbildning!
Arbetsmarknaden förändras i rasande takt, och många traditionella yrken försvinner samtidigt som nya växer fram. När barnbidraget försvinner vid 17 års ålder är studiestödet en viktig möjlighet för våra ungdomar. Om vi minskar detta stöd riskerar vi att begränsa deras möjlighet till sociala aktiviteter – något som vi diskuterar varje dag och som är avgörande för deras psykiska och fysiska hälsa.
Genom att investera i utbildning, fortbildning och sociala aktiviteter kan Åland förbereda sig för framtidens arbetsmarknad och vara i framkant av utvecklingen. Tänk om vi kunde locka fler människor att flytta hit, om vi hade tillräckligt med studiebostäder och skapade en miljö där lärande och innovation blomstrar?
Vi måste också tänka på hur det känns att vara permitterad, bortvald eller arbetslös. För varje dag som går ökar känslan av ångest och värdelöshet, och för många kan det leda till depression – särskilt när ekonomin är pressad och en känsla av hopplöshet växer fram. Den bästa medicinen är ett sammanhang och en social vardag fylld av hopp.
Jag är övertygad om att hög arbetslöshet kan orsaka social oro och instabilitet. Genom att investera i utbildning och erbjuda studiestöd kan vi motverka dessa negativa effekter och skapa ett stabilt och inkluderande samhälle. Livslångt lärande är avgörande, och studiestöd kan motivera oss att fortsätta utvecklas genom hela livet – vilket gynnar individen men också samhället.
Vi måste erkänna att skolan inte är den enda vägen till lärande. Samtal, studiecirklar, kurser och lärande i arbetet kan vara andra sätt.
Jag vill ha en levande utbildning, arbetsplats där diskussioner och kreativa lösningar kan få synas och höras. Du ska ej heller underskatta skrattet, fikat på dagen och lunchen. Där föds en hel del idéer och kraft. Kraft som behövs för att ta sig vidare.
Som företagare ser jag stora utmaningar när det inte lönar sig för inflyttade att arbeta, även när de studerar svenska. Det borde alltid löna sig att arbeta även när man får studiestöd! Att ge alla möjligheten att bidra och växa är centralt för vår gemensamma framtid.
Det råder dessutom brist på folk inom många branscher – vård, restaurang, hantverk, städ med mera. Vi behöver vara i framkant med att skapa utbildningar som drar hit folk. Genom att stödja utbildning, fortbildning och inflyttning kan vi säkerställa att vi har den kompetens som krävs för att driva innovation och tillväxt.
Vi ska inte glömma att de mest utsatta drabbas hårdast i svåra tider. Genom att investera i utbildning och uppmuntra studiestöd kan vi bidra till att minska socioekonomiska klyftor och skapa jämlika möjligheter för alla.
Att investera i utbildning handlar inte bara om att hjälpa individer; det är en strategisk nödvändighet för skapa förståelse, minska utanförskapet i samhället.
Åland behöver allt få en möjlighet att blomstra.
Charlotta Wallén Eriksson