Foto:

Missförstånd bakom beslutet om Paf-medel

Med anledning av landskapsregeringens beslutstext vid fördelningen av Paf-medel våren 2024 samt att de svar som utlovats angående formuleringar och felaktiga lagreferenser uteblivit, har föreningen lämnat in en skrivelse till landskapsregeringen för att försöka räta ut eventuella frågetecken rörande vår verksamhet. Vi önskar också med denna insändare uppmärksamma föreningens drygt 800 medlemmar, samt övriga personer med hörselnedsättning, om det föreliggande problemet.

I de officiella anvisningarna, tillgängliga på ÅHS hemsidas dokumentbank, kan läsas att daglig skötsel av hjälpmedel, i detta fall hörapparat, samt byte av förbrukningsmaterial, är låntagarens eget ansvar.

Vi har många medlemmar som bor hemma, utan behov av stödtjänster, som inte kan sköta sin hörapparat själva på grund av bristande syn, finmotorik eller andra svårigheter. Vissa har någon som kan hjälpa dem, men väldigt många lägger undan apparaten när det inte finns hjälp att få.

I beslutet kan läsas att föreningen inte får arbeta med hörhjälpmedel eller sälja reservdelar till dessa. Det verkar handla om ett missförstånd om vilka ord som använts i ansökan. För Ålands hörselförening är det därför viktigt att räta ut och tillrättalägga alla missförstånd angående vår verksamhet.

När föreningens hörselrådgivare (inte en skyddad yrkestitel) rengör en hörapparat motsvarar det arbetet användarens eget skötselansvar, som får överlåtas åt en närstående eller annan betrodd person. Detta kan inte likställas med det arbete specialsjukvårdens audionomer och hörseltekniker gör, där de med hjälp av datorer och specialprogram justerar och ställer in hörapparaterna individuellt till varje användare. Observera att det INTE är specialsjukvård att rengöra en hörapparat, byta en slang eller dylikt.

Dagens moderna hörapparater finns i otaliga versioner, nya modeller kommer ut på marknaden hela tiden. Förr sålde föreningen enbart hörapparatsbatterier, och slang på metervara, som medlemsförmån.

Numera behöver medlemmarna slang, gummitippar (insatsen i örat), mikrofonfilter och högtalarfilter som räknas som förbrukningsmaterial. Tråd, hållare, plastsvans, mikrofoner och högtalare räknas som reservdelar och är sjukvårdens ansvar. Personer som inte har fått sin hörapparat via specialsjukvården ansvarar själva för inköp av både reservdelar och förbrukningsmaterial.

Det finns ingen aktör på Åland som säljer reservdelar och förbrukningsmaterial till hörapparater. Digitalt kunniga personer kan beställa sina delar via nätet, men skattegränsen gör att allt fler leverantörer väljer att inte leverera till Åland.

Då hörselföreningen redan har valt att erbjuda denna service till sina medlemmar har den utökats till att även gälla icke-medlemmar då föreningens främsta mål är att så många som möjligt ska få möjlighet att höra så bra som möjligt.

Ålands hörselförening genom verksamhetsledare Linda Wideman-Törnvall

Hittat fel i texten? Skriv till oss