Jag har en åtta kilowatts solelsanläggning, som jag har byggt själv med många privata arbetstimmar, inkopplad sedan februari i år.
Under sommaren producerar jag minst fem gånger mitt eget behov som jag matar in till nytta för folk som inte producerar grön el själv.
I augusti månad betalades löjliga 0,5 cent per kilowattimme. Med det i beaktande kommer jag väl inte på 100 år tjäna in investeringen. Någon tjänar sig dock rik på det här.
September månad var ännu värre, då betalades exakt noll cent per kilowattimme, dessutom några avgifter som jag inte riktigt förstår. Posten på fakturan hette: ”Produktion köpt av el kund spot Självfakturering”, så egentligen kostade det mig i september 3 euro att mata in 300 kilowattimmar. Det är alltså dyrare att producera egen el än att inte göra det alls, om man inte är off-grid och tillfredsställer alla sina behov själv.
Vad händer med el(ändet) som Ålands Elandelslag tagit gratis av mig, och vad fick nån annan betala för den sedan?
Konstigt nog, om jag säljer bort mitt solelskraftverk så skulle jag har tiotusentals med lösa pengar på kontot, som, investerade till exempel i gröna energiföretag, skulle ge mig en ordentligt avkastning och en billigare elräkning dessutom.
Måste jag alltså har en app (finns kanske redan) som kontrollerar spotpris på elbörsen och avkopplar min produktion omedelbart när jag skulle behöva betala för inmatning?
Det är ju någonting som inte stämmer här.
Vill de att vi alla ska gå off-grid med en massa batterier? Det skulle de kunna få!
Eller nån som vill köpa anläggningen? Knappast med sådana vinstutsikter!
En Ålands Elandelslagskund i Lumparland som känner sig lurad och besviken
David Karlsson, vd för Ålands Elandelslag, svarar:
Tråkigt att kunden inte är nöjd med sin investering i solceller. Ålands Elandelslag (ÅEA) köper kundernas överskott av el, det vill säga den el som de producerar men inte använder själva, till marknadspriset på elbörsen NordPool. Kunden får alltså samma pris som stora kraftverk och prissättningen är transparent och följer allmän praxis i branschen. Denna sommar har priserna på elbörsen varit rekordlåga och många gånger har priserna på marknaden varit negativa till följd av överproduktion av el, särskilt soliga dagar då solcellerna producerar som bäst och överskott hos solcellskunderna uppstår.
När marknadspriset på el blir negativt, man får alltså betala för att producera då, borde man låta bli att producera eftersom det är en signal från marknaden att det är överutbud som inte efterfrågas. Om man haft mycket produktion under timmar med negativa priser leder det således till att man måste betala för att bli av med sin överskottsel. Under ett och samma dygn kan timpriset variera från negativt till mycket högt helt beroende av utbud och efterfrågan. När man bedömer lönsamheten av en solcellsanläggning behöver man se den ur ett längre perspektiv, inte bara några månader. Vad som inte syns på fakturan är den nytta som man haft genom att konsumera sin egen elproduktion, på fakturan syns endast överskottet.
ÅEA har inte gjort några utfästelser kring lönsamhet med solceller utan det är en sak som kunderna tillsammans med sina leverantörer tar ställning till. Vi har gjort det enkelt och smidigt att installera solceller och sköter avräkningen för kundens produktion via elfakturan helt automatiskt. Vi har alltid lyft fram i vår information att kunderna bör dimensionera sina anläggningar så att man konsumerar sin egen producerade el så mycket som möjligt så att man inte får stora överskott. På så sätt drar man nytta av inte bara elpriset utan också avgifter för överföring och elskatter. Kunden är välkommen att kontakta oss direkt så kan vi berätta mer ingående kring frågeställningarna.