Foto:

Nej till höjda avgifter i skärgårdstrafiken

Mitt företag säljer återhämtande skogsaktiviteter på Föglö, min snittkund kommer från fasta Åland och behöver ta bilen för att komma hit. När kunden betalar 24 euro för färjan ovanpå mitt pris känns det redan nu genant. Höjs priset till 40 euro kan jag lägga ner.

En annan inkomst är en logiverksamhet som på sin korta period behöver vara tätt bokad för att bära. Uthyrarna har länge efterlyst en veckobiljett som möjliggör för gästen att bo här men ändå göra utflykter till fasta Åland. Gästerna är redan besvikna över att inte kunna vara friare att åka runt på Åland. Man ser inte vinningen i att gästerna betalar oss för logi, men lämnar pengar också på fasta Åland. Allt ska i samma skattekassa, det borde vara önskvärt att det görs av med så mycket pengar som möjligt.

Som skogsägare konstateras att virkespriserna stiger även på Åland, något som gör att vi nu har möjlighet att göra vinst på vår skog, inte bara avverka för att vårda den. Då straffas vi med att betala extra för utkörning.

Privat blir vi också drabbade. Som de flesta andra har vi stora delar av familjen på fasta Åland. Att kräva att släkt och vänner ska betala 40 euro för ett besök är orimligt. Nej, man kan inte alltid välja var man bor. Som nionde led på min gård KAN jag inte ta med allt jag har härifrån. Min gård, min skog, allt jag belånat mig för att fortsätta förvalta. Mitt arv.

Vi får betala högre avgifter jämfört med fasta ålänningar för all service vi inte kan tillgå själva i vår kommun. Anlitas lokala entreprenörer hamnar vi ändå på högre avgift då vi som kunder måste täcka upp företagarens kostnader för transport av det material det handlar om.

Vi försöker handla allt i vår lokala butik, betalar därav avsevärt mer varje månad för mat och livsmedel. Att handla i stan är omöjligt om vi och alla de som bosätter öns 700 stugor sommartid, ska ha butiken kvar.
I januari är kassan tom, då kommer straffet för att vi bor här, vi ska betala enorma summor per familj för ett årskort – till vår landsväg! På grund av pendling och avstånd behövs oftast två bilar. Om vi ska kunna köra grustransporter, sädestransporter med mer med traktorn behövs skilt kort. Är det möjligt att det inte strider mot jämställdhetslagen i vårt land? Eller har regeringen på agendan att även inom snar framtid införa lika dyra vägtullar åt varje håll i bläckfisken så det blir rättvisa?

Vi behöver en levande skärgård! Ökad inflyttning, fler företagare. Förutsättningarna finns! Intresset för Föglö som boende- och besöksort är stort och vi har gjort fantastiska säsonger många år nu, även under pandemin. Vi har ett nytt bostadsområde som just sålt sin första tomt. Vi har företagare med stora evenemang som växer varje år och drar stora mängder besökare från hela Norden. Vi har européer som upptäckt oss som coolcation-ort. Vi har stora industrier som ger många viktiga arbetstillfällen och stora summor skattepengar. Ta inte allt detta ur händerna på oss! En låg -eller avgiftsfri trafik är avgörande för allt det här.

Caroline Henriksson, Sonboda Föglö

Hittat fel i texten? Skriv till oss