Foto:

Ogenomtänkt avskaffande av sjukdomskostnadsavdraget

Lagtinget ska nu på måndag rösta om avskaffande av sjukdomskostnadsavdraget och debatten har pågått länge. Den har pågått såpass länge till följd av att lagförslaget som landskapsregeringen presenterat kännetecknas av allvarliga brister i både beredning, underlag och konsekvensanalys.

För det första har landskapet inga ersättande åtgärder för att kompensera för de ökade sjukdomskostnader som drabbar en tredjedel av Ålands befolkning. Detta trots att landskapet rapporterade in slopandet till skatteförvaltningen redan i mars detta år.

För det andra är beredningen i både lagförslag och utskottsbehandling undermålig. Det mest tragiska exemplet på denna bristfälliga beredning är att den äldre befolkningen helt saknas i materialet. Hälften av de som får höjd skatt till följd av detta avdrags slopande är pensionärer. I antal representerar dessa cirka 5.000 individer över 65 års ålder, eller i andra ord två tredjedelar av Ålands äldre befolkning. Pensionärerna betalar redan i dag en mycket hög skatt på sin pension och får som följd av slopandet ännu högre skatt. När vi blir gamla så blir vi också sjuka och har som regel höga kostnader för sjukdom varje år varför detta förslag innebär en allmän skattehöjning för Ålands pensionärer. Detta samtidigt som riksregeringen höjer skatten på läkemedel och en mängd andra behandlingsformer.

Självstyrelsen ska användas för att underlätta livet för oss som bor här på Åland och här har vi ett perfekt exempel på när vi kan parera de åtgärder som genomförs i Finland. Det är bara att beklaga att landskapsregeringen inte tar tillfället i akt och utökar avdraget istället för att slopa det. Det vore en ypperlig åtgärd på hur vi kan använda självstyrelsen till ålänningarnas väl.

Det statistiska underlaget som används för att motivera slopandet är även den grovt bristfällig då två stora reformer trädde ikraft vid årsskiftet 2023 som inte har beaktats. Det är reformen av patient och klientavgifterna samt reformen av grundavdraget som påverkar sjukdomskostnadsavdraget. Alla resonemang om att det är i huvudsak de rika som får ta del av avdraget ter sig så befängt att det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta. I själva lagförslaget står det dessutom det motsatta, det vill säga att det är de med låga inkomster som gynnas mest, men majoriteten använder sig av påhittade argument för att vinkla fakta till sin egen fördel.

Hela processen har vidare kännetecknats av brådska så till den milda grad att det organ som har till uppgift att granska lagförslaget klubbade igenom hela förslaget på två dagar. Två dagar tog det att behandla ett lagförslag som gör de sjuka och pensionärerna fattigare. Hela processen kan inte annat än liknas vid en fars och visar på grovt bristande respekt för lagstiftningsprocessen och vår självstyrelse som sådan.
Vi inom Obunden samling anser att sjukdomskostnadsavdraget ska behållas, utvecklas och moderniseras. Vi ska använda de instrument som självstyrelsen ger oss möjlighet till för att underlätta livet för ålänningarna.

Obunden Samlings lagtingsgrupp

Christian Wikström
Marcus Måtar
Stellan Egeland
Andreas Kanborg
Johan Lindström

Hittat fel i texten? Skriv till oss