”Konsekvenserna av överfiske är tydliga i Östersjöområdet, där fiskbestånden har minskat drastiskt och fiskarna mår dåligt”, skriver insändarskribenterna.
<@Fotograf>Jacob Saurén
”Konsekvenserna av överfiske är tydliga i Östersjöområdet, där fiskbestånden har minskat drastiskt och fiskarna mår dåligt”, skriver insändarskribenterna.
Foto: Jacob Saurén
Foto:

Bild

Överfiske hotar arter i Östersjön

Östersjön är ett av världens mest sårbara hav på grund av dess unika ekologi och begränsade vattenutbyte. Ekosystemet i Östersjön är extremt känsligt för miljöförändringar och all mänsklig påverkan såsom överfiske. Överfiske sker när vi fångar mer fisk än vad som naturligt kan återbildas i fiskbestånden. Särskilt bottentrålning är en fiskemetod med omfattande negativa effekter på både fiskbestånden och hela ekosystemet i Östersjön.

Konsekvenserna av överfiske är tydliga i Östersjöområdet, där fiskbestånden har minskat drastiskt och fiskarna mår dåligt. Strömmings- och sillbestånden är nära kollaps, laxpopulationerna krymper, torskbestånden har låga tillväxtnivåer och fiskarna är små och svaga.

Fisket, och de marina arterna som är beroende av ett välmående hav behöver vårt stöd för att överleva. Det är vårt gemensamma ansvar att säkerställa att hotade arter får en möjlighet till återhämtning, så att fiskbestånden kan växa sig starka och fiskarna förbli friska och livskraftiga.

För att hantera överfiske och bevara fiskbestånden behöver kustländerna runt Östersjön göra gemensamma insatser och implementera hållbara fiskemetoder. Detta inkluderar begränsning av storskaligt fiske, förbud mot bottentrålning i fler områden och en utökning av marina skyddade områden, samtidigt som redan skyddade områden sköts effektivt. Områden med höga naturvärden och goda livsmiljöer för marina arter måste restaureras och bevaras.

Grunda kustområden, som är bland de mest artrika och produktiva i Östersjön, spelar en avgörande roll för biodiversiteten. Åland, med sin unika geografiska position, har en särskilt viktig roll i att skydda, bevara och vårda havsmiljön.

Men det krävs också handling från oss alla. Du kan engagera dig genom att kontakta politiker och kräva åtgärder för mer hållbara fiskemetoder. Du kan också se över vad du köper – välj endast fisk från hållbara bestånd och produkter som är certifierade som hållbara. Finns det kanske något alternativ från växtriket som du kan använda i din maträtt i stället för fisk? Våra val i vardagen kan göra skillnad.
Med gemensamma ansträngningar och modiga beslut kan vi bana väg för ett friskare och mer motståndskraftigt hav – ett hav som kan fortsätta erbjuda naturglädje och försörjning även för kommande generationer.

Ålands Natur & Miljö

Hittat fel i texten? Skriv till oss