Foto:

Rökerirondellen är inte en lämplig plats

Vi bor på en ö som består av berg. Ändå vill byggherrar bygga ”ett exceptionellt högt tornhus” på Ålands kanske sämst lämpade plats, Rökerirondellen. Senast staden grävde i angränsande mark (hösten 2023) gick de ut med en offentlig vädjan till bilister om att sluta köra på Godbyvägen. Marken var så dålig att groparna riskerade att kollapsa. Är det en lämplig plats för ett 15-våningshus?

En inte alltför vild gissning är att det är höga grundvattennivåer och dålig lera på den tilltänkta platsen för tornhuset. Höga grundvattennivåer betyder att mycket grundvatten behöver pumpas ut ur byggropen, vilket innebär att intilliggande lera kommer att sjunka ihop. Det innebär risk för sättningar på hus och vägar i närheten.
Grundläggningen av ett så stort och tungt hus kommer att bli omfattande och dyr. Kanske behöver byggherren banka ner spont för att inte riskera att byggropen kollapsar. Sen kommer grundläggning behöva ske med pålning eller sprängning. Är leran dålig kommer alla dessa vibrationer att färdas genom leran och riskera att hus och vägar i närheten sätter sig.

Vad tycker landskapsregeringen, stadens markenhet, ledningsägare och boende i närheten om det? Är det verkligen en lämplig plats att bygga exceptionellt högt?

Y

Hittat fel i texten? Skriv till oss