Foto:

Sanitära olägenheter för ett demensboende på Apalängen

En kvinna som bor mittemot Apalängen-tomten med sin man som fått demens berättade att hennes man inte längre känner igen oljudet från helikoptern som ideligen flyger rakt över deras hem. Detta höga oljud gör honom orolig och han frågar nervöst varje gång vad det är som händer, trots att han vant sig vid detta våldsamma oljud dagligen också innan han insjuknade.

Detta blev ytterligare ett bevis för oss att det nu är dags att sluta leka, glömma Apalängen och komma till ett optimalt placeringsbeslut till glädje för både personal och äldreboende.

Det beslut som redan fattades av stadsfullmäktige att all äldreomsorg i staden ska utgå från Trobergshemmet gör att också alternativet Hälsans hus nu kommit i en helt annan dager. Nyttan av en centrerad ”nära till-verksamhet” kan knappast överskattas varken vad gäller ekonomi, praktiskt arbete eller personalens trivsel.
Skulle man mot förmodan inte få till ett ”vattentätt” nyckeln i handen-avtal med Ålands Bygg, så kvarstår ju ändå alternativet Ytternäs ängar, dock med avsaknad av de synergieffekter närheten till Trobergshemmet ger.
Men det viktigaste är ändå att fullmäktige fattat beslut om att ett demenscenter ska byggas. Avgörandet var det ska byggas bör fattas av ett enhälligt fullmäktige och inte nu stressas fram så att beslutet till äventyrs inte blir optimalt.

Bernt Styrström

Magnus Lundberg

Hittat fel i texten? Skriv till oss