Foto:

Ta tillbaka smör-beslutet

Mariehamns stad har beslutat att sluta servera animaliskt smör i skolorna den här hösten. Som grund till beslutet ligger nordiska näringsrekommendationer (NNR) som bland annat säger att måttligt intag av mjölkprodukter är det som är bäst för hälsan.

Är det verkligen här vi ska börja, när vi pratar om elevernas hälsa? Att ta bort smör på smörgåsen kommer inte lösa problemen med övervikt. Våra ungdomar blir inte tjocka av att få lite smör på sitt bröd – det handlar mer om livsstil, rörelse och balansen i kosten som helhet.

Det är viktigare att skoleleverna äter sig mätta och får tillräckligt med energi för att orka med hela skoldagen. Smör är dessutom en naturlig fettkälla som innehåller viktiga vitaminer och näring. Ska våra skolelever gå runt och vara hungriga för att Mariehamn stad vill verka klimatsmarta? Sluta låtsas att detta handlar om miljön. Det här luktar snarare som ett sätt att skära i kostnader och låta eleverna ta smällen.
Mariehamn stad, ta tillbaka beslutet och fortsätt att servera närproducerat animaliskt smör som gynnar jordbruket. Lokala produkter är både hälsosammare och bättre för miljön.

Jonny Landström (ÅF)

Mariehamn

Hittat fel i texten? Skriv till oss