Foto:

Vad är ni rädda för?

Sverige hade folkomröstning om att byta från vänstertrafik till högertrafik 1955. Folket röstade nej till en förändring medan riksdagen 1963 röstade ja. Sverige bytte 1967 från vänstertrafik till högertrafik. Klokt nu i efterhand. De hade ju till och med bilar för högertrafik men körde på vänster sida.

Även vi på Åland har haft diskussioner om trafik. Då Rökerirondellen, eller bläckfisken, skulle byggas var det listor emot en rondell ute, men som tur var var politikerna klokare och byggde rondellen som nu är för liten. Ingen kan tänka sig hur det skulle var med en vanlig korsning. Det sägs att även Eiffeltornet skulle stoppas för att det skulle bli så stort och fult, alla vet hur det gick ock ingen vill nog riva det.
Folk i allmänhet är mot förändringar för man tycker att det är bra som det är och byten är bara jobbiga. Gäller både i arbetslivet och privat.

Samma gäller nu om vindkraften som är nytt och ingen vet hur det blir. De nya kraftverken i Eckerö tas som exempel och det är ju bra, de syns på långt håll i rätt väder. Men bara om man vet exakt var man ska titta, så de stör nog inte om man inte redan bestämt sig för att de stör. De kan ses från Lotsberget eller Badhusberget i Mariehamn på ungefär samma avstånd, 25 kilometer, som de i Norrhavet placeras från land, men stör de? Jag har inte hört att möllorna i Eckerö stör någon mariehamnare. Likaså syns de från Getabergen om man står på rätt plats, men har inte hört att Getaborna 27 kilometer bort blivit störda. Det är alltså skillnad på att synas och att bli störd.
Det senaste argumentet mot vindkraft till havs är risk för att radioaktivt nedfall ska röras upp från havsbotten. Samtidigt vill många vindkraftsmotståndare bygga kärnkraft med små kraftverk, SMR som ännu inte finns, inne i städerna så att man kan ta tillvara värmen som annars går till spillo i kylvattnet. Då är man helt plötsligt inte rädd för radioaktiv strålning Hur går det ihop?

Vi har här på Åland inget nedfall från Tjernobyl för att det inte regnade då det radioaktiva molnet passerade över oss. Hur mycket är det då i havsbotten norr om oss? Och hur farligt är det?

Vad tackar man då nej till? Jo inkomster till kommuner och landskapet Åland, hur mycket är svårt att säga, det beror på många saker, till exempel hur många kraftverk som byggs.
Om det blir 100 miljoner euro per år så är det hela kostnaden för vår sjukvård. Om det blir 30 miljoner euro så kan varje levande ålänning få ett bidrag på 1.000 euro. Så har de i Alaska, oljeinkomsterna delas ut lika till alla oberoende av ålder och inkomst, och ger cirka 1.000 dollar per år åt alla.

Som det är nu så får de norra kommunerna mest och kan sänka skatten betydligt, är det inget värt?
Ska några stugägare på norra kusten bestämma? De vänjer sig nog och inser att det inte stör om man inte har en förutfattad mening om saken. Kraftverken varken hörs eller luktar.
Varför måste det vara så stort? Jo, för att det inte är lönsamt att dra kabel för 100 miljoner ut i havet och sätta upp ett fåtal kraftverk. Bara ett exempel på varför det blir stort.
Är ni rädda för vindmöllor 25 kilometer ut i havet men inte för kärnkraftverk i Svibyviken?

Konsument av energi

Hittat fel i texten? Skriv till oss