Foto:

Vem kontrollerar elräkningarna?

Är det någon som satt sig ned och benat i sin elräkning? Jaså inte! Förståeligt för de är fullständigt obegripliga. Du betalar snällt och är glad för att det lyser när du knäpper på? Tja, men försök att hänga med här. Lätt kommer det inte att bli men ändå.

Det här handlar om Mariehamns Energi men kunde lika väl vara Ålands Elandelslag. Jag är kund hos båda. Jag har egnahemshus med vattenburen värme, bergvärme och solpaneler. Alltså ganska vanligt. Sedan har jag 50 procent tariffpris och 50 procent spotpris. Det gör att min elräkning innehåller tio poster. Bara det!

Jag betalar en grundavgift för att Mariehamns Energi har kopplat upp mitt hus till elnätet. Det är nu 55 år sedan uppkopplingen gjordes så man skulle tro att de för länge sedan fått betalt för sitt arbete. Undrar om någon annan kan fortsätta att debitera för utfört arbete i över ett halvt sekel? Ganska bra upplägg, eller hur?

Sedan betalar jag för att Mariehamns Energi ska föra elen i sitt nät till stugknuten. Men inte nog med det, jag betalar också för att min produktion ska ut i nätet och inte bara för det jag skickar ut i nätet utan även för det jag förbrukar av min egen produktion.

I juli producerade jag mer än jag förbrukade men fick ändå betala fullt ut. Fantastiskt. Men sedan blir det ännu konstigare för Mariehamns Energi debiterar en grundavgift för elenergi. Men, säger vän av ordning, det har man ju redan tagit betalt för. Det här kan du nog bara göra om du har monopol.

Jag har alltså 50/50 tariff/spot och borde då betala halva förbrukningen tariff och halva spot. Eller hur? Eftersom tariffpriset är 0,03685 per kilowattimme och spotpriset 0,00398 per kilowattimme så borde jag ha gjort ganska bra eller hur? Men tro det. Mariehamns Energi tar 100 procent tariff och 100 procent spot och på det lägger man något som man kallar spotmarginal 50/50 och som slutresultat blir jag att betala mer än om jag hade enbart tariff. Otroligt.

Nå, min egen produktion då? Jo man betalar 100 procent av min produktion men till ett pris om 0,00669 per kilowattimme. Det är en femtedel av tariffpriset. Och som lök på laxen tar man något man kallar mikroproduktionsmarginal på allt jag producerar, det vill säga även på det jag förbrukar själv.

Nu är ni nog lika bortkollrade som jag så vi lämnar eländet men frågan kvarstår. Om jag har 50/50-avtal så varför betalar jag inte tariff för halva förbrukningen och spot för resterande halva? Och varför dras inte min förbrukning av från min produktion? Det måste vara hur enkelt som helst men då skulle ju inte Mariehamns Energi förtjäna som de gör.

Hur är allt detta möjligt? Jo, landskapet har skapat monopol för Mariehamns Energi och Ålands Elandelslag men har ingen kontrollorganisation. Ingen vet i dag om Mariehamns Energi och Ålands Elandelslag missbrukar sina monopol eller om de rent av är mycket duktiga och att ålänningarna har landets effektivaste och billigaste eldistribution. Men tro det?

Johan Dahlman

Hittat fel i texten? Skriv till oss