”Jag delar inte den här bilden överhuvudtaget”, säger bildningschef Mikael Rosbäck när han i Ålands Radio (3 februari) intervjuas angående skollunchens tidsramar – de tidsramar som jag i min debattartikel i Ålandstidningen (4 januari) menade är för tajta.
Jag har fått medhåll från både elever, föräldrar (och skolpersonal) efter att ämnet lyftes, så uppenbarligen finns olika bilder av verkligheten. Jag uppskattar att bildningschefen tar sig tid att kommentera saken, men med all respekt vill jag framhålla att de som äter lunch i skolan till daglig dags har den mest uppdaterade bilden.
Mina egna barns erfarenhet är från specifikt Strandnäs skola, och jag välkomnar att bildningschefen själv besöker skolan under lunchtid för att se efter hur tidfördelningen fungerar just nu. ”Man får ju sitta längre om man vill”, säger Rosbäck i radion, och tidigare var fallet säkert så, men i dag är matlagen fler vilket gör att elever inte kan sitta kvar under påföljande rast; då står nästa matlag på tur. Och har eleverna lunchrasten före sin lunch (ett upplägg som föranletts av de många matlagen) är det upp till den enskilda läraren att tillåta barnen att komma sent till lektionen. Att matlagen blivit fler får alltså konsekvenser, och som det är nu finns inga tidsmarginaler åt något håll.
Verkligheten så som bildningschefen beskriver den – att man skulle ha totalt 40 minuter på sig – är alltså möjligen så som det tidigare fungerat, och så som våra barn önskar att det var nu.
Lina Hagström