Foto:

Vi ska ställa frågor om miljö och hållbarhet

Socialdemokraten Barbro Sundback beklagar sig i en insändare över att folk har frågor kring förslaget att bygga ett demenscenter på Ytternäs ängar. Enligt Sundback ställer folk bland annat frågor om naturvärdena på området.

Det är ganska naturliga frågor att ställa med tanke på att området i Ytternäs enligt både stadens generalplan och grönplan anses ha både unikt kulturhistoriskt värde och särskilda naturvärden. Dessutom utgör ängarna en del av den gröna korridoren från Järsö norrut.

Beslut om byggnation måste ta hänsyn till dessa värden. Vi ska inte kringgå generalplanens skrivningar om naturen bara för att planen inte är bindande.
Stadsfullmäktige kommer snart att ta ställning till var i Mariehamn ett demenscenter ska byggas. Vi hoppas verkligen att fullmäktige inför beslutet också får en analys över de kostnader som de olika alternativen över tid innebär för naturen, vattenhanteringen och kulturmiljön.
Vi är fullt medvetna om att det är bråttom med demenscentret. Men vi vill samtidigt stå upp för att tiden är över då naturen, miljön och kulturarvet endast nämns i marginalen, sätts på undantag eller tas med som en eftertanke.

Alfons Röblom (HI)

Aino Waller (HI)
Rauli Lehtinen (HI)
Sofie Dahlsten (HI)

Hittat fel i texten? Skriv till oss