Foto:

Åland och bygget av ett demokratiskt Belarus

Sviatlana Tsikhanouskayas man Sergei ställde upp i presidentvalet i Belarus 2020. Det tog inte länge innan diktatorn Lukashenkas hantlangare ryckte ut och grep honom. Så kan det gå till i icke-demokratiska samhällen. Det fick Sviatlana – som aldrig tänkt tanken att bli politiker eller vara i rampljuset – att ställa upp i presidentvalet i sin mans ställe. Hon kampanjade och fick stöd av befolkningen och vann(!) – enligt oberoende valobservatörer – presidentvalet. Det resulterade i att hon slängdes ut ur landet. Idag lever hon i exil i Litauen. Från Vilnius leder hon oppositionen mot diktatorn. Vad som hänt med hennes man vet ingen.

Hon vet inte ens om han lever längre.

Sviatlana deltog på Nordiska rådets möte i Reykjavik nyligen. Vi hade äran att lyssna till henne och växla några ord. Hon hade flera viktiga budskap till de nordiska länderna. En grej fastnade speciellt hos oss: att det är viktigt att erbjuda belarusiska studeranden möjligheten att studera utomlands. Detta för att motverka den hjärntvätt som pågår i landet. Här ser vi att Åland kan göra något. Vi kan skapa möjligheten för ett antal studeranden att komma till Åland för studier, och erbjuda vettiga stipendier för att genomföra det.

Belarus är oerhört viktigt för Putin och för det ryska anfallskriget i Ukraina. Faller Lukashenka i Belarus så minskar Putins makt. Så nära hänger dessa länder ihop i dag. Kan vi på Åland bidra, om än så lite, till att de auktoritära krafterna tappar makt så ska vi göra det. Vi uppmanar landskapsregeringen att använda verktygen som finns i verktygslådan för att göra detta möjligt. Vi vill se ett program som möjliggör för ungdomar från icke-demokratiska samhällen såsom Belarus att studera i lugn och ro på fredens öar. Och sedan ta med sig sina kunskaper och insikter i det kritiska byggandet av ett demokratiskt samhälle.

Alfons Röblom (HI)

Annette Holmberg-Jansson (MSÅ)

Hittat fel i texten? Skriv till oss