Foto:

Allt färre insekter i vindkraftens spår

Vad händer i vår fauna gällande vårt fågelbestånd, främst gällande småfåglar? I bland annat Sveriges radio P1 och Vetenskapsradion har nyligen rapporterats från olika fågelobservationsplatser att antalet småfåglar drastiskt minskat i antal under de senaste tiotals åren. Nu senast från observatoriet på Ölands södra udde har rapporterats att flugsnappare minskat med cirka 70 procent. Flugsnappare som färdas söder om Sahara upp till våra nordliga breddgrader och passerar ett stråk över Europa, Danmark och Sverige med tusentals vindkraftverk som är effektiva flugsmällare i sitt flygstråk som dödar både insekter och främst småfåglar. Insekter som är livsviktiga för dessa fåglar och vår mångfald.

Källmaterial finns från flera forskningsinstitut, bland annat tyska DLR-institutionen för teknisk termodynamik.

Enligt forskarna vid tyska Center for Aerospace, DLR, flyger omkring 24.000 miljarder insekter genom vindkraftverkens rotorblad per år. Av dem dör ungefär fem procent, vilket blir 1.200 miljarder insektslik årligen. Om varje litet djur beräknas väga 0,1 gram uppgår den totala vikten för rotorbladen till 1.200 ton.
Vid större vindkraftverk med rotorblad som är 80–120 meter är vindhastigheten vid nominell effekt 70–90 meter per sekund ut i spetsen.
Beträffande insektsdöden märker nog var och en av oss när man kör bil och ser mängden döda insekter som fastnar i främst fronten och i vindrutan att det är en bråkdel mot förr. Själv körde vi cirka 300 mil i somras i Sverige där hastigheten är högre än här på Åland och med det effektivare att döda insekter. Men märkligt nog var de döda insekterna så få.
Slutligen har vi ytterligare ett orosmoln över oss vilket de flesta av oss förstår, dock vill inte vindkraftlobbyn och lättlurade ansvariga politiker förstå och det är SMHI:s nyligen släppta rapport ”Oceanografi och havsbaserad vindkrafts påverkan på främst vårt Östersjön” på uppdrag av svenska regeringen.
Rapporten är mycket kritiskt och väsentlig påverkan sker på salthalt och temperatur orsakade av vindkraftens påverkan på havet. Rapporten går att hämta på SMHI:s hemsida. Frapperande är att Svenska Naturvårdsverket ville stoppa denna studie då man har det så kallade ”Gröna mantrat” som värdegrund som ska styra och gå vindkraftslobbyns ärenden.

Kent Lansing

Hittat fel i texten? Skriv till oss